Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вкусно и точка". Ресторантите на "Макдоналдс" отварят отново в Русия, но с ново име


Ресторантите "Макдоналдс" отварят в Русия, но с ново име
Ресторантите "Макдоналдс" отварят в Русия, но с ново име

Ресторантите на „Макдоналдс“ отново отвориха врати в Москва в неделя, но с руски собственик и ново име. Те вече се казват „Вкусно и точка“, събощава Ройтерс. Новото начало в руската култура на бързото хранене започва с 15 ребрандирани ресторанта в Москва и околностите.

"Вкусно и точка" започват работа, копирайки изцяло модела на „Макдоналдс“, които отвориха първия си ресторант в руската столица през 1990 г., но се изтеглиха след началото на инвазията срещу Украйна.

Компанията планира да отвори отново 200 ресторанта в Русия до края на юни и всичките 850 до края на лятото. „Целта е нашите гости да не забележат разлика нито в качеството, нито в атмосферата“, каза главният изпълнителен директор на „Вкусно и точка“ Олег Пароев по време на откриването, организирано в първия московски ресторант „Макдоналдс“.

В компанията работят 51 000 души. „Корпорацията ме помоли преди всичко да запазя числеността, да осигуря на хората работа. Това и ще направя“, каза Пароев.

Ребрандираната верига за бързо хранене ще запази стария интериор на „Макдоналдс“, но ще изтрие всякакви препратки към старото си име, каза Пароев. Той беше назначен за главен изпълнителен директор на „Макдоналдс“ в Русия седмици преди Москва да изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Пароев каза, че компанията ще запази "достъпни цени", но не изключи, че те ще се „покачат леко“ в близко бъдеще.

"Беше глътка свобода". Ще липсва ли "Макдоналдс" на московчани?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

"Макдоналдс" отваря първите си ресторанти за бързо хранене в Москва през 1990 г., точно когато Съветският съюз започва да отваря икономиката си за западни бизнеси. Присъствието на американската верига в страната символизира толерантните взаимоотношения между САЩ и Русия. Когато Кремъл окупира полуостров Крим през 2014 г., властите в Русия затвориха част от ресторантите на "Макдоналдс". Това се смяташе за символен политически ход.

В началото на март американските вериги "Макдоналдс", "Кока-Кола", "ПепсиКо" и "Старбъкс" се присъединиха към списъка на компании, които спряха бизнеса си в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG