Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стелан Скарсгард, който търси сложното и неясното в киното


Стелан Скарсгард
Стелан Скарсгард

Той започва да се занимава с актьорско майсторство още като дете, много преди да вземе решение, че това ще бъде неговата професия. В началото играе в аматьорски театрални постановки, но после пробива в Кралския драматичен театър на Швеция, което му проправя път и в киното.

Днес е един от най-известните шведски актьори, популярен както в Европа, така и отвъд океана. Той е Стелан Скарсгард и в понеделник навърши 71 години.

Семейството на Скарсгард определено е свързано с актьорското майсторство отдавна. Неговият баща също има опит в аматьорски театрални постановки. Стелан обаче надминава баща си, а по неговият път тръгват и три от общо осемте му деца – Александър, Били и Густав. Тримата вече имат успешни самостоятелни кариери.

Стелан Скарсгард е роден през 1951 г. в Гьотеборг. Детството му преминава в различни части на Швеция – от село Тотебо, през градовете Калмар и Упсала. Още на 16 години той решава да се премести в Стокхолм, за да се пробва в Кралския драматичен театър. Там той има панса да изиграе няколко роли, благодарение на които получава и първите си покани за участия във филмови продукции.

Стелан Скарсгард (вдясно) със сина си Александър, 11 април 2012 г.
Стелан Скарсгард (вдясно) със сина си Александър, 11 април 2012 г.

Първите му ангажименти са с незначителни роли в телевизията. Името му обаче добива известност с излизането на сериала "Бомби Бит и аз" (1968). През същата година той играе и в първия си пълнометражен филм – "Тази година".

През 1973 г. Скарсгард сбъдва мечтата си да играе главна роля в киното. Това се случва във филма "Анита: Дневникът на тийнейджърката". Следват различни роли във филми и телевизионни сериали, а през 1982 г. той получава Сребърна мечка за най-добър актьор от Международния филмов фестивал в Берлин – за ролята си във филма "Гениално убийство".

В началото на кариерата си той играе само в шведски продукции, но в края на 80-те години излиза извън пределите на родината си. През 1988 г. той получава роля в "Непосилната лекота на битието". Световната му слава обаче идва с "На лов за Червения октомври" (1990), в който си партнира със звезди като Шон Конъри и Алек Болдуин.

Следват десетки ангажименти в киното и телевизията, сред които се открояват заглавия като Breaking the Waves (1996), Dancing in the Dark (2000), Dogville (2003), Melancholy (2011), Nymphomaniac (2013). Стелан Скарсгард играе и в блокбъстъри като "Карибски пирати" и "Отмъстителите".

Стелан Скарсгард с наградата си Златен глобус за най-добра поддържаща роля в "Чернобил", 5 януари 2020 г.
Стелан Скарсгард с наградата си Златен глобус за най-добра поддържаща роля в "Чернобил", 5 януари 2020 г.

Едни от последните му филми са първите две части на "Дюн" на Денис Вилньов, но най-голямо признание му донесе ролята му в минисериала "Чернобил" (2019). За участието си в него Скарсгард спечели Златен глобус за поддържаща роля през 2020 г.

"Обичам процеса по създаване на филми. Понякога съм правил филми, в които не ме е било грижа за крайния резултат, колкото за самия процес. Забавлявам се, когато работя на снимачната площадка и това е мястото, където съм щастлив", казва Скарсгард пред специализираното издание Collider през 2019 г.

По думите му в тези случаи е "проблем на някой друг" да произведе наистина добър филм от тези снимки и да се погрижи той да стигне до публиката.

"Но обикновено това, което търся, е сложното или неясното. Предпочитам теми, които усложняват възгледите ни за живота, за човечеството, за хората, за политиката и всичко останало", добавя шведският актьор.

Стелан Скарсгард прекарва 32 години от живота си заедно с първата си съпруга Ми Гюнтер, с която имат шест деца. След това се жени за продуцентката Меган Еверет, с която имат двама сина. Семейството му продължава да живее в Швеция и до днес.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG