Връзки за достъпност

Извънредни новини

Максим Ешкенази, за когото животът без музика е грешка


Максим Ешкенази
Максим Ешкенази

Той е цигулар, но е по-известен като диригент - диригент с екстремни хобита. Наричат го диригента пилот, дивака с диригентска палка. А той просто обича музиката и активния живот.

Той е Максим Ешкенази и преди седмица получи поредното признание за таланта си. Музиката към българския сериал "Отдел Издирване", която е негово дело, грабна наградата за най-добър саундтрак на международния филмов фестивал "Septimius Awards" в Амстердам.

"Максим е страхотен композитор и свърши прекрасна работа. Щастлив съм, че журито оцени това", каза режисьорът Димитър Димитров, който прие наградата.

Саундтракът е поредният български проект, с който Ешкенази се заема. Въпреки че живее в Лос Анджелис, диригентът играе важна роля в развитието на класическата музика в България. Един от най-големите му лични проекти е фестивалът и образователната програма "Фортисимо", които той създава преди повече от 10 години. Целта им е класическата музика да достигне до повече хора, включително и деца от цялата страна.

"Инвестицията в изкуството е бавна, дълга инвестиция, но много важна, за да създадем здрави устои за развитието на България", казва той в едно свое интервю пред БНР.

Последният му проект в страната пък е симфоничният спектакъл "Вивалди завинаги", на който е диригент. Премиерата се състоя на 1 май в София, като остават още три дати: 17 юли, 14 авгycт и 18 октомвpи.

Въпреки интензивната работа и непрекъснатите пътувания, Ешкенази казва, че продължава да обича професията си и се опитва да се чувства "комфортно в дискомфорта, в който живея".

"Обожавам и не мога да спра да се наслаждавам на звука на оркестъра", казва той преди години пред БНР и добавя: "Колкото по-честна и по-задълбочена е връзката ми с оркестъра, толкова по-любим ми е той."

А оркестрите, с които е работил през годините са много. В момента Ешкенази е музикален директор и диригент на Камерния оркестър, Музикален директор и диригент на Симфоничния оркестър на училището за сценични изкуства Колбърн, както и асистент диригент на Оркестъра на Консерваторията Колбърн. Той е също така Музикален директор и диригент на Младежкия симфоничен оркестър на Бейкърсфийлд.

Чест гост-диригент е и на най-големите оркестри в България, включително Софийската филхармония, Оркестъра на Класик ФМ радио, Плевенската филхармония, Бургаската филхармония.

Дотук стига, след като учи в Музикалното училище "Любомир Пипков" и Консерваторията, а след това завършва две магистратури в САЩ - една по цигулка и една дирижиране.

И въпреки че днес се е посветил преди всичко на второто, продължава да свири и на цигулка.

"Цигулката е винаги с мен по един или друг начин, тя е в пръстите ми", казва той. Освен това Ешкенази е част и от пианото трио "Хермес", което често участва в концерти и записи на камерна музика.

Известен е и с екстремните си хобита - той се гмурка, скача с парашут, пилотира самолети и хеликоптери.

"Не приемам, че моторът, самолетът и хеликоптерът водят до екстремни преживявания", казва обаче Ешкенази.

"Аз ги ползвам за да се успокоявам. В тези играчки за възрастни аз намирам своя покой - с тях мога да се отпусна и да се съсредоточа над важните неща от живота", добавя диригентът.

А кое е едно от нйа-важните неща за Ешкенази е ясно: музиката. "Животът без музика би бил грешка за мен", казва той.

XS
SM
MD
LG