Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е мъка за всички". ГЕРБ внася вот на недоверие срещу правителството


Премиерът Кирил Петков (вдясно) и вицепремиерът Асен Василев заедно с министри от кабинета в пленарната зала на Народното събрание
Премиерът Кирил Петков (вдясно) и вицепремиерът Асен Василев заедно с министри от кабинета в пленарната зала на Народното събрание

ГЕРБ ще внесе в сряда вот на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. Поводът е провал в сферата на публичните финанси и икономическата политика, обявиха от бившата управялваща партия във вторник вечерта.

Това става на фона на усилията на коалицията на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" да събере подкрепа от поне 12 депутати в парламента след оттеглянето на "Има такъв народ" от управлението.

Преди ден спортният министър в оставка Радостин Василев и петима депутати от партията на Слави Трифонов заявиха, че се оттеглят от нея, защото решенията на лидера ѝ са в интерес на "мафията".

Ако ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и останалите депутати от ИТН подкрепят вот на недоверие срещу кабинета обаче, те ще съберат мнозинство. Това би означавало падане на правителството и евентуални предсрочни избори.

"Говорим за коалиция, в която отношенията видимо се регулират със заплахи, изнудване, натиск, а подкрепата, доколкото разбрахме, се осигурява чрез пазарлъци. Най-важният аргумент - на тази мъка трябва да се сложи край. Това е мъка за всички - за партньори, депутати, в отчаяните си опити да измислят аргумент защо това правителство трябва да съществува", заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев във вторник.

По думите му "безспорно предсрочни избори не са най-доброто решение, но ние се докарахме до ситуация, в която всички решения са лоши". Дончев добави, че все пак "предсрочните избори са по-малко лошото решение".

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пък каза, че макроикономическата рамка е счупена. Той разкритикува увеличението на дефицита и публичния дълг.

"Инфлацията вече изяде 15 млрд. лв. от спестяванията на българите. За 2020 линията на бедност беше 451 лева, в края на 2021 – 504 лева, а сега тя вече гони 550 лева", добави бившата социална министърка Деница Сачева.

Правителството на Кирил Петков е на власт от миналия декември. След оттеглянето на "Има такъв народ" премиерът проведе коалиционен съвет и обяви, че с партньорите си ще подкрепят кабинет на малцинството. За да може да оцелее той обаче, се нуждае от подкрепата на депутати от опозицията в предстоящия вот на недоверие.

До гласуването може да се стигне ако поне 48 народни представители подкрепят предложението на ГЕРБ, в чиято парламентарна група има 59 души. По правилник дебатът по вота трябва да се проведе от три до седем дни след внасянето на предложението. Гласуването трябва да стане факт не по-рано от 24 часа след края на разискванията в пленарната зала.

За да бъде свалено правителството са необходими поне 121 гласа от общо 240-имата народни представители. В момента ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН имат общо 126-има депутати.

Ако вотът на недоверие бъде подкрепен от мнозинството депутати, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. Първият мандат отново ще отиде в "Продължаваме промяната", вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Ако в рамките на тази процедура не бъде избрано ново правителство, държавният глава разпуска парламента, назначава нов служебен кабинет и насрочва предсрочни избори. През миналата година в страната бяха проведени три парламентарни и едни президентски избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG