Връзки за достъпност

Извънредни новини

Крис Баркър, който откри останките на най-големия хищен динозавър, живял в Европа


Крис Баркър

Преди дни стана ясно, че един млад британски палеонтолог е открил забележителна находка. Става дума за докторанта Крис Баркър от Университета в Саутхемптън, Великобритания.

Той и неговият екип са открили останки от най-големия хищен динозавър, живял някога в Европа - двукрако влечуго от вида спинозавър с череп, подобен на крокодилска глава.

Останките са намерени на остров Уайт, Южна Англия. Видът е наречен „бял скален спиранозавър“, което идва от геоложкия слой, в който са открити останките, пише Би Би Си.

Все още обаче новооткритият динозавър няма официално име, тъй като това, което се знае за него, е извлечено от изследване на твърде малко фрагменти.

„Това е било огромно животно, надхвърлящо 10 метра дължина и вероятно няколко тона тегло“, съобщава Баркър пред британската медия.

„Съдейки по някои от измеренията, изглежда, че представлява един от най-големите хищни динозаври, намирани някога в Европа, може би дори най-големият, който е намерен досега“.

Откритието доразвива проучване на Университета в Саутхемптън от 2021 г. за откриването на два нови вида.

Според Баркър видът вероятно е живял преди 150 милиона години. Предстои екипът да изследва тънки части от костите под микроскоп, за да се добие по-добра представа за развитието и възрастта, която е достигал този динозавър.

„Интересно е, като си помислим, че гигантски убиец се е превърнал в храна за множество насекоми“, отбелязва пред Ен Би Си Джеръми Локууд, докторант в университета в Портсмут, който участва в изследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG