Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще възстановим всичко". Макрон, Шолц, Драги и Йоханис се срещнаха със Зеленски в Киев


Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски, Марио Драги и Клаус Йоханис (отляво надясно).
Олаф Шолц, Еманюел Макрон, Володимир Зеленски, Марио Драги и Клаус Йоханис (отляво надясно).

Президентите на Франция и Румъния Еманюел Макрон и Клаус Йоханис, германският канцлер Олаф Шолц и премиерът на Италия Марио Драги се срещнаха в четвъртък с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Те посетиха украинската столица, за да демонстрират подкрепата си за съпротивата на местното население срещу руската военна инвазия, започнала на 24 февруари.

В рамките на визитата си четиримата европейски лидери разгледаха и разрушенията в близкия град Ирпин, който заедно с Буча и Бородянка се превърна в символ на жестокостта, с която действа руската армия. Именно в тези районни бяха открити масови гробове и трупове на десетки цивилни, убити по време на опита на руснаците на обкъжат Киев през март.

"Всички сме виждали тези кадри на един опустошен град, който е едновременно град-герой, защото именно тук, между другото, украинците спряха руската армия, която напредваше към Киев. Затова той символизира героизма на армията, но също и на украинското население", каза френският президент.

Чуждестранната делегация разглежда разрушенията в Ирпин.
Чуждестранната делегация разглежда разрушенията в Ирпин.

По думите му пред придружаващите делегацията журналисти в Ирпин той е видял "белезите на варварството" в "град, който е бил разрушен" от руските сили. В момента тече международно разследване за военни престъпления, извършени от руските военни в Ирпин, Буча и Бородянка.

"Ще възстановим всичко", увери италианският премиер Марио Драги и добави, че руснаците "са разрушили детски градини, спортни игрища, но всичко ще бъде възстановено".

"Ирпин, както и Буча, станаха символ на невъобразимата жестокост на руската война, на безсмисленото насилие", написа Шолц в Туитър и допълни: "Бруталното разрушаване на този град отправя предупреждение: тази война трябва да спре".

Малкият град край Киев беше арена на ожесточени боеве между руските и украинските сили в началото на инвазията. Преди началото на пълномащабната война там живееха около 60 000 души. Руската окупация в района продължи до края на март, а след това Москва реши да съсредоточи силите си в източния регион Донбас.

Да се завърнеш в плячкосан от руски войници дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG