Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елвира Краснобаева, която стъпи на европейския връх в художествената гимнастика за девойки


Елвира Краснобаева по време на изпълнението си с обръч, с което спечели златния медал в Израел.

Тя започва да се занимава с художествена гимнастика на 4-годишна възраст в Санкт Петербург, където е родена. Десетилетие по-късно стъпи на европейския връх. Тя е Елвира Краснобаева, която преди ден спечели златния медал с обръч при девойките на Европейското първенство по художествена гимнастика в Израел.

Младата национална гимнастичка получи оценка от 31.900 на финала и изпревари Лиляна Левниска от Полша с 31.400 точки и представителката на домакините Альона Тал Франко с оценка от 31.350 точки.

Освен това състезаващата се за варненския клуб "Грация" Краснобаева спечели сребърно отличие във финала с топка и бронз в отборната надпревара заедно с Дара Стоянова. Това е първа европейска титла за България при девойките след златото на лента и среброто на топка на Стилияна Николова от Киев 2020.

"Много е хубаво да си на първото стъпало на почетната стълбичка. Много. Аз не бях притеснена, защото бях сигурна в това, което правя. Бях сигурна, че ще си изиграя съчетанията, защото много съм работила и всичко си мога", каза Елвира, след като получи златния медал.

Елвира Краснобаева по време на церемонията по награждаването си с европейския златен медал с обръч в Израел.
Елвира Краснобаева по време на церемонията по награждаването си с европейския златен медал с обръч в Израел.

Тя не крие, че предпочита съчетанията с топка, но в четвъртък не е успяла да направи по най-добрия начин едно търкаляне и това я е лишило от второ злато.

"Тези първи медали ги посвещавам на треньорите ми. Много съм благодарна на личната ми треньорка Светлана Юриевна, че ме изведе до това ниво. Следващата ми цел е да надградя това, което съм работила и следващата година да постигна по-добри резултати", добави Краснобаева.

Тя е родена на 10 март 2008 г. в град Санкт Петербург, където прави първите си стъпки в художествената гимнастика. Елвира е възпитаничка на школата на Алина Кабаева, която през май беше санкционирана от Великобритания заради близките си отношения с руския президент Владимир Путин по повод военната инвазия на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Алина Кабаева e легендарна руска гимнастичка, за която някои медии и руски опозиционери твърдят, че е любовница на Путин. Твърдения, които никога на са били потвърждавани от Кремъл.

Елвира Краснобаева споделя, че предпочита съчетанията с топка, но малка грешка я е оставила със сребърното отличие от Европейското първенство в Израел.
Елвира Краснобаева споделя, че предпочита съчетанията с топка, но малка грешка я е оставила със сребърното отличие от Европейското първенство в Израел.

През 2014 г. Елвира Краснобаева се премества заедно със семейството си във Варна, където започва да тренира с клуб "Грация".

Първият ѝ треньор в България е Светлана Юриевна. Само месец по-късно Елвира участва в международни състезания и печели два златни медала на турнири в Бургас. През следващите няколко години Елвира печели множество международни турнири в България.

През май 2016 г. Елвира е поканена да вземе участие в Гала на Световната купа в София със самостоятелно демонстративно изпълнение и е отличена от президентката на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, като най-техничната и емоционална гимнастичка в България.

След това Краснобаева се състезава за варненския клуб "Чар ДКС" и софийския "Левски", за които също печели множество отличия. От 2017 г. тя се завръща в клуб "Грация" във Варна и става абсолютна шампионка на България през 2017, 2018 и 2019 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG