Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият ден от Общото събрание на съдиите се проведе само с 266 души от близо 2200 в страната


Георги Чолаков е председателят на Върховния административен съд, който говори при откриването на Общото събрание на 18 юни.
Георги Чолаков е председателят на Върховния административен съд, който говори при откриването на Общото събрание на 18 юни.

Само 266 съдии от общо 2198 в цялата страна се регистрираха на първия ден, в който се провежда Общото събрание на съдиите, предаде БТА. Те се събират в две поредни съботи, за да изберат шестима свои представители за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В 10:00 часа сутринта в събота, когато трябваше да започне събранието, се регистрираха само 170 души. По правилник трябваше да присъстват поне половината от всички съдии в страната. Затова началото му се отложи с един час, когато според правилата то започва без значение броя на регистриралите се.

„Ние съдиите сме същинският форум за отстояване на правата и законните интереси на гражданите. А кадровата политика е най-важният и основен показател за ефикасността на системата“, каза при откриването на общото събрание председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова.

„Изборът, който ще направим, е огледало, отражение на самите нас“, каза още тя, цитирана от БТА.

„Абревиатурата ВСС има нов смисъл и се надявам този избор да го покаже“, каза председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

„Властта не е състезание и самоцел. Тя има смисъл, само когато е в полза на другите“, допълни той.

Предстои да бъдат избрани избирателни комисии, след което да бъдат изслушани кандидатите. Те са общо 15, които се борят за 6 места във ВСС.

Висшият съдебен съвет се състои от 25 членове. Всички те трябва да са юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж. Единадесет от членовете се избират от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители и единадесет - от органите на съдебната власт, припомня БТА.

Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на този срок.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG