Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на опозицията в Скопие отхвърли френското предложение и поиска "спасение на Македония от българизация"


Християн Мицкоски е лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.
Християн Мицкоски е лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Лидерът на най-голямата опозиционна партия в македонския парламент ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски категорично отхвърли така нареченото френско предложение за започване на преговори за членството на Северна Македония в Европейския съюз. Той призова правителството да го отхвърли и поиска предсрочни избори да се проведат още това лято за „спасение на Македония“.

„Това не е нищо друго освен капитулация без отлагане. Което ще рече побългаряване на Македония на части или дипломатически нокаут, каза Мицкоски по време на демонстрация в Скопие в събота вечер, на която имаше десетки хиляди души.

Той каза, че правителството "ни е унизило и предало" и ние все още сме заседнали в чакалнята на ЕС. Мицкоски каза, че неговата партия няма да приеме никакво споразумение, вредно за националните интереси.

На протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие в събота се събраха десетки хиляди души.
На протест на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие в събота се събраха десетки хиляди души.

По повод искането за включване на българите в македонската конституция като условие за започване на преговори с ЕС, Мицкоски каза, че ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи промяна на Конституцията и че без тях няма мнозинство от две трети за промяна . "Ако приемат българските искания" насила ", следващото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да ги уважава", каза Мицкоски.

По думите му ако това лято не бъде постигнато споразумение за свикване на предсрочни избори, ще последват нови протести и блокади.

Мицкоски говори с хора в тълпата.
Мицкоски говори с хора в тълпата.

От управляващата коалиция казаха, че протестът е демократично право, но нужда от предсрочни избори няма и те ще се проведат в редовен мандат през 2024 г.

Така нареченото френско предложение е проект за преговорна рамка, изготвена от Френското председателство на Съвета на ЕС. Тя включва българските изисквания към Северна Македония към останалите критерии, които Скопие трябва да изпълни, за да влезе страната в Европейския съюз.

Ако документът, изпратен от френското председателство, или негова редактирана версия се приеме от Българи, Северна Македония и всички други страни членки на ЕС, това би означавало, че страната ще вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония и те могат да започнат. Така дали се развиват преговорите ще зависи и от изпълнението на българските искания.

На протест на опозицията в Скопие лидерите се обявиха против френското предложение.
На протест на опозицията в Скопие лидерите се обявиха против френското предложение.

По информация на Българското национално радио (БНР) в една от точките от предложението е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония", което отговаря на искането на София за официално признаване на българска общност. Нейното съществуване трябва да бъде вписано в конституцията на страната според исканията на София. Срещу именно това искане в събота се обяви лидерът на македонската опозиция Мицкоски.

Добавено е и изискване за борба срещу речта на омразата и дискриминацията. Що се отнася до спора за езика, ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят едностранна декларация относно македонския език, предава БНР.

В преговорната рамка е включено и изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017 и Декларацията от София от май 2018 г.

Протестиращите обвиняват управлението, че пази македонския интерес.
Протестиращите обвиняват управлението, че пази македонския интерес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG