Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новото предложение за Северна Македония няма да бъде обсъждано преди решение на парламента


Продавач закача македонското знаме до това на ЕС в Скопие.
Продавач закача македонското знаме до това на ЕС в Скопие.

Зам.-министърът на външните работи Васил Георгиев е наложил парламентарна резерва върху т.нар. "френско предложение" за Северна Македония по време на Съвета по общи въпроси на Европейския съюз (ЕС)във вторник. Това означава, че българското правителство няма да се произнесе по текста, преди парламентът да вземе решение по него.

Европейското предложение беше изпратено от френското председателство на ЕС до Комисията по външна политика в парламента в петък. То предвижда българските условия към Северна Македония да бъдат добавени към преговорната рамка за присъединяването на страната към Европейския съюз (ЕС).

С действията на заместник-външния министър Васил Георгиев във вторник България официално уведомява европейските си партньори, че решението на страната ще бъде взето след обсъждане в парламента.

Според правилника на Народното събрание парламентарната резерва задължава правителството да не изразява становище по проект на акт в Съвета на ЕС до произнасянето на парламента, но не по-късно от третото заседание на подготвителния орган на Съвета, разглеждащ проекта на акт.

Въпреки вероятното забавяне, различни представители на ЕС изразиха надежда, че през следващите дни може да бъде постигнат напредък в двустранния спор между България и Северна Македония.

"Знаем, че Албания и Северна Македония са добре подготвени, за да се отворят за тях преговорни глави, и затова много разчитаме на последните седмици от френското председателство за решаването на тези въпроси. Комисията силно подкрепя тези усилия", каза заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

В същото време президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че страната му, Албания и Северна Македония ще вземат общо решение в сряда за участието си в предстоящата тази седмица среща на върха ЕС - Западни Балкани. По-рано той проведе видеоразговор с премиерите на двете държави Еди Рама и Димитър Ковачевски.

"Изглежда, че накрая пак ще чуем поредното "Не, съжаляваме!" Целият съюз, похитен от България, не е добър спектакъл за гледане! Какво да правим там?", написа албанският премиер Рама след края на съвместния им разговор.

Срещата на върха ЕС – Западни Балкани ще се проведе на 23 юни в Брюксел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG