Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дълбоко артистична жажда". Никол Кидман на 55


Никол Кидман
Никол Кидман

Много малко хора знаят отрано какво искат да правят с живота си. "Така че щом я има тази страст, просто ще се отдръпна и ще те оставя", казва майката на Никол Кидман преди близо 40 години.

Благодарение на тази подкрепа актрисата вече има зад гърба си десетки кино и телевизионни проекти, Оскар за най-добра актриса, БАФТА и шест награди "Златен глобус".

В понеделник Кидман навърши 55 и по всичко личи, че продължава да работи със същата страст. Списание Harper's Bazaar я определя като един от най-плодотворните, дискретно амбициозни и очевидно дисциплинирани актьори, които работят днес.

"Предполагам, че артистичният ми дух много често казва "не ме интересува какво ще ми струва като човешко същество, защото имам дълбоко артистична жажда", казва актрисата пред американското издание. "Имам работата си, семейството си, имам собствен вътрешен пейзаж, който изследвам. Избирам това повече, отколкото избирам да се забавлявам."

Никол Кидман е родена през 1967 г. в хавайската столица Хонолулу, като семейството се премества в Австралия скоро след това. Тя започва да работи, когато е едва на 14, и оттогава животът ѝ е неизменно свързан с актьорската професия.

"Бях висока и много бледа. Имах червена къдрава коса и бях покрита с лунички. Мисля, че усещането ми за принадлежност, когато става дума да принадлежиш към готините деца, го нямаше", казва тя пред Би Би Си. "Впоследствие осъзнах, че има една вродена срамежливост, но имаше нещо, което можех да правя и това беше да съм актриса... Това стана мястото, където се чувствах комфортно ."

Кидман добива световна известност през 1989 г. с участието си във филма Dead Calm, в който играе млада съпруга, отвлечена от психопат. Същата година се влюбва в Том Круз, за когото се омъжва малко по-късно.

През 1999 двамата участват в последния филм на Стенли Кюбрик - "Широко затворени очи". Дни след завършването на филма Кюбрик умира, а Кидман, която е привързана към него, приема новината тежко.

Скоро след това Кидман и Круз се развеждат, а през 2005-а тя се запознава с кънтри певеца Кийт Ърбан, за когото е омъжена и до днес. Кидман има общо четири деца от двата брака.

През 2003 г. печели Оскар за ролята на Вирджиния Улф в "Часовете". Снимането на филма и изиграването на меланхоличната писателка съвпада с депресивен момент от живота на Кидман. Тя често играе роли на жени, които страдат или са жертва на насилие например. Това страдание обаче не я плаши.

"Не съм учен, не се занимавам с право и социална справедливост, не съм и доктор, който спасява животи", казва тя пред Harper's Bazaar. Но моментите, в които непознати фенове ѝ споделят, че са се припознали в нейните герои, ѝ припомнят смисъла на работата ѝ.

"Тези моменти са много дълбоки - от непознат, който усеща, че те познава, обича те и е част от теб заради работата ти".

Някои от последните роли, които ѝ донесоха одобрението на критиците, са в сериалите "Големите малки лъжи" и "Отмяната", където си партнира с Хю Грант. През 2021 г. излезе и филма "Да бъдеш Рикардос" с участието на Кидман и Хавиер Бардем, за който двамата получиха номинации за Оскар.

XS
SM
MD
LG