Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вокален ансамбъл "Фортисимо" и музиката в сърцето


Вокален ансамбъл "Фортисимо"
Вокален ансамбъл "Фортисимо"

Думата "форте", която се съдържа в името им, означава силно, с голяма сила на тона. Голяма обаче е не само тя, но и талантът и заразителното им сценично присъствие.

Те са вокален ансамбъл "Фортисимо" от град Бургас и само преди дни се завърнаха в България с поредно признание за качествата си - първа награда от Гран при на Международния хоров конкурс "Cracovia Cantans", който се проведе в Краков, Полша.

"Изпълнението ни от конкурсната програма в категория "Камерни хорове" бе оценено с 98 точки от максимален сбор 100, коронясвайки ни с най-голямата награда на конкурса", разказаха от "Фортисимо".

Ансамбълът е с диригент Милена Добрева, а част от него са Стела Давидкова, Ина Мархолева, Веселина Богданова, Събина Косева, Ивелина Морфова, Тони Стоянова, Савина Великова, Вероника Михова, Кристиан Грънчаров, Стефан Куманов, Димитър Берданков, Цветомир Ингилизов, Хрис Бадаров и Маломир Ингилизов.

Наградата от Краков е само една от многото, които воденият от Добрева състав печели през последните години. В началото на юни той беше удостоен с наградата Ансамбъл на годината за 2021 по време на 31-вото връчване на наградите "Музикант на годината", организирани от предаването Allegro Vivace по БНР. Така "Фортисимо" се превърна в първия хоров състав в историята на наградите, който е печелил отличието два пъти - първият е през 2018 г.

През април те се завърнаха от Италия и с първа награда от Международния хоров конкурс "Vox Lucensis" в град Лука.

Списъкът с другите им отличия е дълъг - първа награда в категория "Камерни хорове" и Наградата на Български хоров съюз от Международния майски хоров конкурс "Проф. Георги Димитров:, златен медал и Голямата награда на "Гран при на нациите" от Европейските хорови игри и Гран при на нациите в Рига през 2017 г., два златни медала и шампионската титла в категория "Вокални ансамбли" от Световните хорови игри в Южна Африка, два златни медала от "Гран при на нациите" в Гьотеборг – Швеция през 2019 г. и много други.

"Фортисимо: е моят сбъднат сън", казва диригентката Милена Добрева пред радио "Гласът на Бургас" преди няколко години. А пред вестник "Аз-буки" посочва, че си обяснява големите успехи на ансамбъла не само с доброто му звучене, но и с харизмата на възпитаниците ѝ.

"Като излезем на сцената, сме едно цяло. Излъчваме заедно", казва тя.

Вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева
Вокален ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева

Добрева основава ансамбъла през 2014 г. Освен него, тя ръководи още две бургаски музикални формации - "Морски песъчинки" и "Родна песен" и признава, че хоровото дирижиране е било нейна детска мечта.

"Щастливка съм. Моите деца, които оцелеят във формациите, след известни години обучение се научават на дисциплина, ред, коректност, толерантност и всички останали прекрасни човешки качества, освен че са изключително музикални и обичат многогласното пеене", казва Добрева.

"Не се стремят към солови партии и индивидуални изяви", добавя тя.

А отборният дух и пълната хармония на всички във "Фортисимо" действително се усещат от сцената - без значение дали изпълняват българска фолклорна китка или Бохемската рапсодия на Фреди Меркюри. Може би защото следват принципа, на който са посветили и името на втория си албум - "Имам в сърцето си музика".

XS
SM
MD
LG