Връзки за достъпност

Извънредни новини

Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България


Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Заболелите са мъже на възраст 41 и на 44 години. И двамата са хоспитализирани и са в добро общо състояние.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести. По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Маймунската шарка се смята за по-леко заболяване от едрата шарка, която беше изкоренена през 1980 г. Патогенът се предава от човек на човек чрез близък физически контакт.

Болестта маймунска едра шарка не се разпространява лесно между хората, заяви здравната агенция на ЕС в края на май. "Предаването от човек на човек става чрез близък контакт със заразен материал от кожни наранявания на заразен човек, чрез респираторни капки при продължителен контакт лице в лице и чрез фомити", съобщиха от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в оценка на риска след избухването на болестта в неендемични държави.

В доклада се посочва, че повечето пациенти, диагностицирани с маймунска едра шарка в Европа, са хомосексуални мъже и "естеството на откритите наранявания в някои случаи предполага, че предаването е станало по време на полов акт".

Здравната агенция на ЕС предупреди, че хората, които имат многобройни сексуални партньори, са изложени на по-висок риск от заразяване.

В края на май СЗО предупреди, че въпреки ниската заразност, с началото на летния сезон и големите събирания на хора по време на почивки, партита и фестивали, разпространението може да се увеличи. Някои от европейските правителства вече са започнали запасяване с ваксини срещу едра шарка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG