Връзки за достъпност

Извънредни новини

Албанският премиер нарече България "позор". Външното министерство осъди думите му


Еди Рама, Брюксел, 23 юни.
Еди Рама, Брюксел, 23 юни.

Министерството на външните работи на България осъди изказване на албанския премиер Еди Рама, в което той нарече страната "хаос" и "позор". Това съобщи БТА в петък.

Става дума за негов коментар пред журналист на БНТ в Брюксел преди срещата на върха на Европейския съюз за Западните Балкани в четвъртък.

„Вие сте хаос, пълен хаос. Вие сте позор. Срамно е членка на НАТО да държи за заложник две други страни от НАТО, докато в задния двор на Европа се води гореща война. И, разбира се, не е приятно да виждаме как 26 други държави демонстрират плашещо безсилие“, каза Рама.

В петък външното министерство излезе с позиция, че очаква албанският премиер да "съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС".

Причина за реакцията на албанския премиер е ветото на България върху началото на преговорите на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. То възпрепятства и Албания, тъй като Брюксел обвърза напредъка на Тирана по пътя към членство с този на Скопие.

Според позицията на външното министерство България винаги е била сред държавите членки на Съюза, които подкрепят европейската принадлежност на Албания.

„В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител“, се казва още в позицията на външното ни министерство. "Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател“, добавят от МВнР.

На страницата си във Фейсбук вицепремиерът Корнелия Нинова определи изказването на Рама като "обидно и неприемливо за България и ЕС".

По-късно през деня албанският премиер отговори на реакцията на външното министерство в серия от публикации в Туитър. „О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!“, написа Рама.

България наложи вето върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през 2020 г. по време на управлението на ГЕРБ и “Обединените патриоти”.

Правителството на Кирил Петков, което беше свалено с вот на недоверие в сряда, предприе в началото на годината стъпки, с които да ускори процеса по сваляне на ветото.

По-рано този месец Франция предложи споразумение за компромис между София и Скопие, което се очаква да се гласува в Народното събрание в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG