Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Бяхме уплашени до смърт". Андреа Фуентес, която спаси състезателка, припаднала в басейн


Андреа Фуентес по време на състезание
Андреа Фуентес по време на състезание

В края на съчетанието си американската състезателка по артистично плуване Анита Алварес не излиза от водата. В този момент жена с тениска и къси панталони скача в басейна и се устремява към дъното.

Времето замръзва.

Анита Алварес остава под водата след края на съчетанието
Анита Алварес остава под водата след края на съчетанието

След няколко безкрайни секунди главата на Алварес е на повърхността. След още две дълги минути тя започва да диша. Жената, която я спасява, е нейната треньорка Андреа Фуентес.

"Всички бяхме изплашени до смърт. Трябваше да скоча, защото спасителите не го сториха“, каза Фуентес по-късно. „Грабнах я и я изведох на повърхността“, допълва тя.

Един от състезателите също скача, за да помогне
Един от състезателите също скача, за да помогне

Фуентес обясни, че това е нещо, с което тя и колегите й са обучени да се справят. „Аз съм спасител, така че знаех точно какво да правя. Пулсът беше там, така че беше добре“, каза тя. По думите й това не се случва за първи път в този вид спорт. "Това се случва много пъти на практика. Когато задържате кислород, това е един от последващите ефекти".

Андреа Фуентес е бивша испанска състезателка по синхронно плуване. „Родена съм на 7 април 1983 г. с тройно омотана пъпна връв около врата ми. Мисля, че това е моментът, в който започнах да практикувам апнея и беше първият ми контакт със синхронното плуване“, разказва за себе си Фуентес.

Като дете е тренирала фигурно пързаляне и гимнастика. Когато е на 9, за първи път вижда запис от състезание по синхронно плуване.

По време на състезание в Китай през 2011 г.
По време на състезание в Китай през 2011 г.

Започва да тренира със сестра си, която е и най-добрата й приятелка. „В началото тренирахме в клубове след училище и постепенно това стана все по-важно в живота ми“, казва Фуентес. На 13 години тя взима окончателно решението да се посвети изцяло на синхронното плуване. „Присъединих се към юношеския отбор и заедно със сестра ми и другите плувци постигнахме първите си големи постижения в Европа и в света“, разказва тя.

Андреа Фуентес по време на награждаване на световното в Китай през 2011 г.
Андреа Фуентес по време на награждаване на световното в Китай през 2011 г.

Андреа Фуентес е една от най-титулуваните състезателки на испанския национален отбор – носителка на четири олимпийски, 16 световни и 11 медала от европейско първенство.

Тя прекратява състезателната си дейност през 2013 г. и в момента е треньор на отбора на САЩ.

XS
SM
MD
LG