Връзки за достъпност

Извънредни новини

След неуспех на първи тур. Съдиите гласуват на балотаж за свои представители във ВСС


Висшият съдебен съвет в София
Висшият съдебен съвет в София

Съдиите не избраха свои представители във Висшия съдебен съвет (ВСС) на първия тур, състоял се в неделя, предаде БТА. Нито един от кандидатите не успя да събере подкрепата на повече от половината от гласувалите магистрати, каквото е условието на първи тур.

Затова в неделя съдиите гласуват отново, като на балотажа изискване за 50% подкрепа няма. За избрани се обявяват кандидатите, получили с най-много гласове.

Общо 15 магистратите се състезават за шестте места за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите. Право на участие в избора имат 2197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет.

От бюлетините в събота шестимата с най-висока подкрепа са председателят на районния съд във Велико Търново Младен Димитров, заместник-председателят на окръжния съд във Варна Мария Терзийска, заместник-председателят на районния съд в София Даниела Александрова, председателят на административния съд в Пловдив Явор Колев, заместник-председателят на окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова и председателят на окръжния съд в Ямбол Васил Петков.

По данни за електронното гласуване, в събота 68,5% от съдиите са подали гласа си дистанционно. Посредством информационната системата за електронно гласуване своя вот са упражнили 1296 съдии от 1892 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини са гласували 146 съдии, като избирателната активност е била 47,87%.

Невалидните бюлетини са осем, а при онлайн излъчването на преброяването се видя, че съдия е дал протестен вот чрез невалидна бюлетина, на която пишеше - "ВСС е вреден", предаде БНР.

ВСС е орган от ключово значение, тъй като кадрува в съдебната власт, определя политиката ѝ и трябва да защитава независимостта ѝ. Именно ВСС е и органът, който се произнася по казуси като искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Членовете на Висшия съдебен съвет са общо 25. Единадесет от тях се избират от съдиите, прокурорите и следователите, единадесет от Народното събрание, а трима са членове по право - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG