Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тошко Йорданов е готов да разговаря с ПП. За Петков преговори с ИТН е "дефиницията на глупост"


Кирил Петков (вляво) и Тошко Йорданов. Колаж.
Кирил Петков (вляво) и Тошко Йорданов. Колаж.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов вижда потенциал за разговори между неговата формация и "Продължаваме промяната" (ПП). Премиерът в оставка Кирил Петков обаче категорично отхвърли възможността партията му да преговаря с ИТН.

Двамата коментираха темата в отделни интервюта за Българското национално радио (БНР) в неделя.

Според Тошко Йорданов двете формации имат "ужасно много общи цели", на база на които от ИТН да подкрепят нов кабинет, предложен от ПП. Условието това да се случи обаче е Кирил Петков да не бъде премиер.

"Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика", каза Йорданов.

Подобно изявление направи в събота и Ива Митева от ИТН, която каза, че "вратите" за преговори за нов кабинет на ПП "не са затворени", но зависи какъв ще бъде неговият състав.

Кирил Петков обаче отхвърли възможността ПП да води разговори с партията на Слави Трифонов.

"Да седнем пак на масата за преговори с тях за мен е дефиницията на глупост. Как да се довериш на човек като Слави Трифонов, като знаеш на какво е способен", каза Петков пред БНР.

"Когато вече 6 месеца познаваш един човек и неговите действия и знаеш, че има задкулисие там, няма как да подадеш ръка повече. Явно мотивацията на този човек не може да бъде като нашата", добави той и за пореден път посочи, че освен с Трифонов, няма да преговаря и с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов.

"Доколкото знаем, Тошко Йорданов не може да направи дори и една стъпка или изказване без разрешението на Слави Трифонов. За съжаление и с него не можем да говорим, но с всички други сме готови да говорим", каза премиерът в оставка.

Петков посочи още, че съставът на правителството, което ПП планира да предложи, след като получи първия проучвателен мандат, засега остава непроменен от настоящия. Той отказа да коментира кои ще бъдат новите имена на мястото на досегашните министри от ИТН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG