Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подкрепял е масовото изтребление". Съд в Германия осъди 101-годишен нацист на пет години затвор


Йозеф С. прикрива лицето си в началото на първото заседание по делото му в Бранденбург, 7 октомври 2021 г.
Йозеф С. прикрива лицето си в началото на първото заседание по делото му в Бранденбург, 7 октомври 2021 г.

Съд в Германия осъди 101-годишен бивш пазач в нацисткия лагер Саксенхаузен на 5 години затвор заради ролята му в убийството на повече от 3500 души.

Mъжът, който е идентифициран като Йозеф С., е бил част от СС - паравоенната организация на нацистите в Германия. Между 1942 и 1945 г. той е работил като пазач в концентрационния лагер Саксенхаузен близо до Берлин.

Във вторник съдът в Браденбург го призна за виновен по обвинение за съучастие в 3512 убийства, извършени за периода от три години. По думите на председателя на съда Удо Лехтерман обвиняемият "охотно е подкрепял масовото изтребление" с дейността си на пазач.

Присъдата не е окончателна и защитата на Йозеф С. съобщи, че ще я обжалва.

Лагерът Заксенхаузен, където е работил Йозеф С., е изграден през 1936 г. и според приближения на Хитлер райхсфюрер на СС Хайнрих Химлер е бил "съвършен". По негов образец са били изградени всички останали концлагери на нацистите.

Значението му е било толкова голямо, че в течение на Втората световна война управлението на лагерната система е било преместено от Берлин именно в Заксенхаузен.

Между 1936 и 1945 г. през това място са преминали повече от 200 000 души от цяла Европа. Въпреки че повечето от тях са били принуждавани да работят за германската индустрия, основното предназначение на лагера е било масовото унищожение на затворените в него.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG