Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тенис, благодаря ти". Ига Швьонтек, която подобри 30-годишен рекорд


Ига Швьонтек по време на мача си с Яна Фет на Уимбълдън, с който постигна серия от 36 поредни победи, 28 юни 2022 г.
Ига Швьонтек по време на мача си с Яна Фет на Уимбълдън, с който постигна серия от 36 поредни победи, 28 юни 2022 г.

Всичко започва заради по-голямата ѝ сестра, която тренирала тенис - Ига се опитвала да ѝ подражава, но също така искала да ѝ докаже, че може да я победи.

Няколко години по-късно Ига е по-добра не само от сестра си - по-добра е от всички. От няколко месеца полякинята Ига Швьонтек е номер едно в световната тенис ранглиста при жените. Във вторник тя подобри и рекорд, задържал се цели три десетилетия.

На старта на "Уимбълдън" тенисистката се справи с хърватката Яна Фет и с това записа най-дългата победна серия от началото на 21 век досега - 36 поред.

Този рекорд се държеше от Винъс Уилямс, която през 2000 година - една година преди рождението на Швьонтек, постигна серия от 35 поредни победи.

"Когато си помисля за Серена или за Винъс, те ми се струват, не знам, като легенди. Не смятам себе си за легенда, а те са такива, те са най-великите на всички времена", каза полякинята в отговор на въпрос дали рекордът я доближава до славата на най-добрите.

"Но за мен е невероятно да имам такава серия", добави тя.

"Това просто показва колко труд сме положили за всеки мач. Много съм щастлива, че успях да покажа постоянство, защото това винаги е било моята цел".

Действително, по пътя си към рекорда Швьонтек впечатли с постоянството си, печелейки 6 титли - в Доха, Индиън Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и Париж.

Последната ѝ купа от Париж дойде в началото на юни и е втората ѝ купа от турнир от Големия шлем. През 2020 г. Швьонтек стана първата полякиня с титла от Шлема, след като спечели финала именно на Ролан Гарос.

Швьонтек с купата си от Ролан Гарос, 4 юни 2022 г.
Швьонтек с купата си от Ролан Гарос, 4 юни 2022 г.

Родената във Варшава тенисистка е само на 21 години, но вече има и общо 9 купи от WTA сериите. На юношеско ниво тя успява да спечели златен олимпийски медал на двойки от младежката олимпиада в Буенос Айрес през 2018 г., а същата година печели и юношеския Уимбълдън на сингъл и юношеския Ролан Гарос на двойки.

Но въпреки че показва таланта си още в ранна възраст, полякинята признава, че ѝ е отнело много време, преди да повярва, че може да постигне успехите, които записва в момента.

"Беше ми доста трудно да си представя, че ще бъда номер 1 в света", казва тя в интервю за британския Гардиън. Причината: примерите за такова постижения от нейната страна са малко.

"Разсъждавайки логично, ако погледнете страната ми, колко хора са успели? На практика само Агнешка [Радванска]. Вероятността да стана тенис суперзвезда беше доста малка. Харесвам математиката и мозъкът ми често мисли за вероятностите - така че си мислех, че би било трудно да се случи."

Това довежда до решението ѝ да остане в училище, докато завърши гимназия: "Винаги съм имала план Б", казва тя.

"Дори когато станах на 18, продължих с гимназията и бях наистина фокусирана върху това. Имах чувството, че работя на две работни места едновременно. Дори през 2020 г. все още чувствах, че имам нужда от план Б, в случай че не се получи с тениса", споделя Швьонтек.

Днес младата полякиня вече се е фокусирала изцяло върху своя любим спорт. Казва, че осъзнава колко много още има за учене и колко много път има да извърви, за да достигне нивото на своите идоли - Рафаел Надал, например, на когото от малка се възхищава.

Но има и уроци, които вече е научила.

"Ако съм научила едно нещо за тези две години, то е, че единственото, върху което наистина имаш контрол, е твоята работа. Така че с екипа ми даваме всичко от себе си всеки ден, стъпка по стъпка", написа Швьонтек в социалните мрежи след победата си на финала на Ролан Гарос.

"Тенис, благодаря ти. Понякога си голямо предизвикателство, но оценявам всичко, което ми даваш".

XS
SM
MD
LG