Връзки за достъпност

Извънредни новини

Основният подсъдим за терористичните атаки в Париж получи доживотен затвор 


Журналисти чакат пред съдебната зала, в която беше разгледан процесът.
Журналисти чакат пред съдебната зала, в която беше разгледан процесът.

Основният подсъдим за ислямистките терористични атаки в Париж на 13 ноември 2015 г. Салах Абдеслам получи доживотен затвор без право на замяна, а останалите 19 негови съпроцесници също бяха признати за виновни. Това реши в сряда вечерта специалният съд във фенската столица след продължил 9 месеца процес.

Терористичните нападения продължиха няколко часа и бяха насочени срещу музикалната зала Батаклан, барове, ресторанти и района около стадиона “Стад дьо Франс”. При тях бяха убити 130 души и ранени 350.

Съдебните заседатели признаха 32-годишния Абдеслам за виновен в съучастничество в убийства, планирани от терористична организация. Той е сочен от разследващите като единственият оцелял от терористичната клетка, организирала атентатите. Преди доживотната си присъда във Франция, той беше осъден на 20 години затвор и в Белгия заради стелба по полицаи малко преди ареста му.

Постановеният му от специалния съд в Париж доживотен затвор без право на замяна е най-тежкото наказание във Франция. Местнити законодателство не предвижда възможност за обжалване на това наказание преди изтърпяването на поне 30 години от него.

Френската прокуратурата поиска Абдеслам да получи най-тежката присъда с аргумента, че той е бил "ключово действащо лице" и е "останал верен на идеологията си докрай", като в нито един момент не показал "и най-малко разкаяние", отбелязва Франс прес. Защитата му пък определи наказанието като "бавна смъртна присъда".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG