Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ подкрепя правителството за изгонването на руските дипломати


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му подкрепя действията на кабинета във връзка с решението за отзоваването на руски дипломати от България.

„Докато не свърши войната в Украйна, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия ще трябва да бъдат подкрепяни“, каза Борисов.

"Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. Има пълната ни подкрепа, защото това би значило капитулация, това би значило отказ от суверенитет. А ние не трябва да го правим", допълни той.

Борисов разкритикува начина, по който това се е случило. „Войната в Украйна трябва да спре и дотогава макар и аматьорски, дилетантски, макар и непрофесионални действия трябва да бъдат подкрепяни“, каза Борисов.

По думите му в момента „нещата са черни и бели“.

Лидерът на ГЕРБ посочи още, че посоката и действията за оттегляне на руските дипломати трябва да бъдат продължени, защото това е изборът на българския народ. Българският народ е избрал правителство начело с Кирил Петков и след като това е решението на правителството, то ще бъде подкрепяно и от партия ГЕРБ.

Във вторник България обяви, че отзовава 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация в България. В четвъртък руската посланичка в България постави ултиматум за отмяна на това решения до 12 часа на 1 юли в нота, връчена на външно министерство. “В нотата се заявява, че в противен случай “пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, казаха от външно министерство.

Премиерът в оставка призова за оттегляне на връчената нота.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG