Връзки за достъпност

Извънредни новини

"4000 лв. на месец". Публични фигури и хора от службите са взимали пари от Русия, твърди Бориславова


Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Снимката е архивна.
Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. Снимката е архивна.

Български политици, анализатори, политолози и членове на службите са получавали пари включително и от руската държава, докато са формирали обществено мнение в България. Това каза пред Дарик Радио началничката на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова.

По думите й става дума за плащания от порядъка на 4000 лева на месец. Бориславова каза, че данните за това датират от февруари, но не посочи източника на информацията.

Новината идва месец след като стана ясно, че руската пропаганда в България е нараснала 10 пъти след началото на руската военна агресия срещу Украйна.

"Още от февруари беше установено, че има такива говорители, които получават плащания включително от руската държава", каза Бориславова в събота.

Тя уточни, че става дума за "обществени говорители", политолози, анализатори, "отделни политици", както и за "членове на службите, които подават информация на политиците за това какво всъщност се случва".

В отговор на въпрос Бориславова уточни, че службите не са били най-доверения партньор на правителството на Кирил Петков.

По време на управлението на Кирил Петков Русия определи България за неприятелска държава и спря едностранно доставките на газ.

Във вторник България изгони 70 руски дипломати и служители с два аргумента - че заплашват националната сигурност и че броят им не отговаря на принципа на реципрочност за броя на служителите в мисиите на двете страни. Руското посолство ултимативно поиска България да се откаже от решението си, но това не стана.

В отговор руската посланичка предупреди за възможен "асиметричен" отговор на Москва и предложи руското посолство в България да бъде закрито. До събота на обяд Русия не беше взела решение как да постъпи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG