Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ако се разпаднат нещата, отиваме на избори." Василев търси подкрепа за кабинет, обсъжда се програма за 6 месеца


Министърът на финансите в оставка и кандидат за премиер Асен Василев и настоящият премиер в оставка Кирил Петков.
Министърът на финансите в оставка и кандидат за премиер Асен Василев и настоящият премиер в оставка Кирил Петков.

„Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ), БСП и независими депутати обсъждат управленска програма за ново правителство на експертни разговори в парламента. БТА събра коментари пред журналисти на участници в разговорите, от които става ясно, че обсъжданата програма е за период от 6 месеца.

В събота и неделя се проведоха консултациите между трите формации и независимите депутати. Ден по-късно започна работата по програмата на експертно ниво.

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев каза, че не са обсъждани разпределения на министерства.

"Единственото, което в момента говорихме, бяха шест или седем законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)", заяви Василев.

Министърът на финансите в оставка и кандидат за премиер Асен Василев съобщи, че е засегнал темата за необходимостта от спешни промени в Закона за хазарта, с които да се гарантира запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.

На въпрос, свързан с твърдения на Слави Трифонов, че всеки ден от ПП звънят на негови депутати, Василев каза:

"Аз не им звъня, не ги търся и не мога да го коментирам. Единственото нещо, което мога да коментирам пред вас, е че ако в ПГ на "Има такъв народ" - 19-те човека, все още има хора, които смятат, че общественият интерес е по-важен от личния интерес на г-н Трифонов и група около него, най-добре да напуснат и да го обявят навреме, защото ако сега се разпаднат нещата, отиваме на избори".

Настимир Ананиев, депутат от ПП, каза, че управленската програма е на първо място и след това ще се обсъждат министрите.

По думите на министъра на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер продължава активната работа в две направления – законодателна и изпълнителна. Целта е след разговорите коалиционните партньори да излязат с готови приоритети, които да са разписани във времева рамка в близките шест до девет месеца.

Той подчерта, че е важно да има подкрепа от повече от 12 народни представители. "За да има стабилна работа, в която работим за доходите на хората, е важно това да се случва в стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи", каза Лорер.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов също коментира, че засега не е обсъждано оставането му на поста, а само програмата на правителството в следващите месеци.

До тази ситуация се стигна, след като през юни лидерът на ИТН Слави Трифонов изтегли партията си от управляващата коалиция. По-късно най-голямата опозиционна партия ГЕРБ внесе вот на недоверие, с който беше свалено правителството. Това доведе до многохилядни протести в столицата.

След обявяването на решението на Трифонов да изтегли партията и министрите си от управлението, петима депутати от парламентарната група, както и министърът на спорта Радостин Василев, съобщиха, че напускат партията. Отцепилите се депутати са част от преговарящите за ново правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG