Връзки за достъпност

Извънредни новини

Славянск е следващата голяма битка в Украйна


Мъж бута колелото си до пазара в Славянск, Донецка област, докато руският обстрел на града продължава. 5 юли 2022 г.
Мъж бута колелото си до пазара в Славянск, Донецка област, докато руският обстрел на града продължава. 5 юли 2022 г.

Битката за Славянск може да се окаже ключова за превземането на Донецка област, смята британското военно разузнаване. Градът е под непрестанен обстрел от седмици, но атаките на руската армия се усилиха, след като в неделя руската армия напълно превзе Луганска област ​.

В момента основните боеве се водят за Харков, както и за Донецка област, в която водеща е битката за Славянск и за още два града - Бахмут и Северск, твърди американският Институт за военни изследвания.

В момента руската армия е на около 16 км на север от Славянск. Там тя е концентрирала силите от централния и южния фланг.

Засега украинската армия удържа настъплението към Славянск и за последната седмица е допуснала напредък на руската армия от само 5 км. Но боевете се усилват, съобщи щабът на украинската армия. В момента битката е най-тежка в района на село Мазановка.

Новините идват след нощ на въздушна тревога, звучала почти в цяла Украйна, съобщиха информационните агенции. Сирени са звучали включително и в западните райони на страната, които се смятат за по-защитени от руската агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG