Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да сте поръчвали СССР?". Как хокеистът Иван Федотов беше насила пратен в казармата


Иван Федотов по време на мач на 17 март 2022 г.
Иван Федотов по време на мач на 17 март 2022 г.

Иван Федотов играеше хокей с фанелка, на която пишеше "СССР". Сега той изпитва на гърба си какво значат тези четири букви.

На 1 юли вратарят на руския национален отбор по хокей излиза от спортен комплекс в Санкт-Петербург и с това прекрачва прага към един съвършено нов живот.

Десетина души го заобикалят, натоварват го в бус без опознавателни знаци и го отвеждат в неизвестна посока. Това е предпоследният разказ на очевидци за Иван Федотов - звезда на руския хокей.

Последният разказ идва от адвоката на хокеиста. От него се разбира, че Федотов е обвинен в опит за отклонение от задължителна военна служба и насила е изпратен да я отбие в руския Северен флот.

Защо става това

През последния сезон Иван Федотов играе за руския ЦСКА. Договорът му изтича на 30 юни и хокеистът сключва нов - с американския Philadelphia Flyers.

Спортният коментатор Алексей Андронов твърди, че в ЦСКА са били много недоволни от това решение - и защото вратарят е искал да напусне Русия, и защото не е пожелал да остане в отбора.

"За никого не е тайна, че ЦСКА е специфичен клуб от гледна точка на мениджмънта. Негов патрон и благодетел е една от най-влиятелните фигури в държавата – Игор Сечин [шефът на Роснефт]", казва Андронов. За него е ясно какво е станало: "ако Федотов действително е обидил такива хора, от тях може да се очаква всичко".

Но защо да го пращат в казармата

В продължение на повече от три дни руската хокейна федерация мълчеше по случая и чак на 4 юли пестеливо коментира, че изяснява случая с помощта на държавните институции.

Адвокатът на Федотов твърди, че неговият клиент не е получавал повиквателна.

Това дело е поръчково
Сергей Кривенко

Ръководителят на правозащитната група "Гражданин. Армия. Право" Сергей Кривенко смята, че делото на Федотов е крайно необичайно: "При ежегодното свикване на около 300 хиляди наборници, делата за отклонение от казармата са около 600, т.е. по-малко от 1%. В армията няма проблем с това от около 20 години: в казармата влизат тези, които искат. Очевидно е, че това дело е поръчково".

След като е натоварен в буса без опознавателни знаци, Федотов се озовава във военното окръжие в Санкт-Петербург, където му става лошо. Оттам го откарват във военна болница. Не е ясно къде точно се намира в момента.

Първоначално адвокатът му твърдеше, че въпреки съдебното обжалване хокеистът вече е изпратен в Североморск, където се намира командният център на Севериня флот. По-късно адвокатът се отказа от думите си и уточни, че не му е известно точното място.

Други източници съобщават, че Федотов е в Северодвинск, в учебния корпус на Северния флот. Изданието "Спорт-Експрес" даже публикува снимки, на които се вижда хокеистът в моряшка фланелка.

Казармата като наказание

Източник от държавната агенция ТАСС твърди, че Федотов ще служи в поделение в Нова Земя. На този северен архипелаг преди няколко години беше изпратен да служи и опозиционерът Руслан Шавединов, който беше част от екипа на Алексей Навални.

Веднъж в месеца ни хвърляха продукти и писма от хеликоптер
Руслан Шавединов

"Бях на 320 км. от гарнизона, т.е от най-близкото място, в което имаше поне някакви признаци на цивилизация", казва Шавединов. "Веднъж в месеца докарваха продукти и писма, хвърляха ги от хеликоптера и отлитаха, а ние си оставахме там. Това са най-адските места. Няма мобилна връзка. За да се измиеш, да сготвиш и да пиеш вода, трябва да разтопиш сняг. Заради затрудненията с доставките, там се яде месо, замразено в специални хладилници от 50-те години на миналия век", добавя Шавединов.

Самият Шавединов отслужи военната си служба, но това стана преди войната в Украйна. Днес той смята, че случаят с хокеиста е "ясен сигнал, че страната се затваря". "С моя случай искаха на кажат на младите хора, че ако се занимават с политика, нищо хубаво не ги чака. А в случая с Федотов – че ще пострада всеки, който извършва "предателство" по тяхната логика - тоест, ако напуска страната в момент, когато "целият свят е срещу нас".

По време на Олимпиадата в Пекин Федотов игра за руския национален отбор, който спечели сребърен медал. Миналата година той беше обявен за най-добър вратар на Континенталната хокейна лига.

Ако го напъхат в подводница, тя ще се пръсне по шевовете
Алексей Андронов

Алексей Андронов се пита дали Русия е чак толкова богата на спортисти на такова ниво. "Какъв смисъл има да изпращаш такъв човек в Северния флот? Той е висок 202 см. Какво ще го правят там? Ако го напъхат в подводница, тя ще се пръсне по шевовете".

"СССР" на гърдите

Неотдавна Иван Федотов излезе да играе на хокейното поле облечен в униформата на националния отбор по хокей на Съветския съюз. На гърдите му пишеше "СССР".

Иван Федотов (вдясно) след руската победа в мач с канадския национален отбор, 15 декември 2021 г.
Иван Федотов (вдясно) след руската победа в мач с канадския национален отбор, 15 декември 2021 г.

Явно сега, освен символиката на онази държава, той ще сподели и съдбата на съветските хокеисти, които често мечтаеха да играят зад океана, без да могат да постигнат това.

Това, че хокеистът не е имал нищо против символите на СССР днес води до иронични подмятания в социалните мрежи. Както написа журналистката Юлия Латинина в Туитър: "Да сте поръчвали СССР? Подпишете, че сте го получили".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG