Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямам чувство, че съм напуснала България". Леа Коен с нова книга


Леа Коен на представянето на „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.
Леа Коен на представянето на „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

Областите, в които тя е експерт, изглеждат на пръв поглед несъчетаеми. Тя е виден български дипломат и политик, но също и писател и музиколог.

Става дума за Леа Коен, която в края на юни представи най-новата си книга по повод 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която предстои да бъде отбелязана в началото на 2023 г. Книгата е документално изследване на име „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

В нея Коен представя историята на България от 30-те и 40-те години на миналия век през съдбата на евреите индустриалци. „Трудът е резултат от близо 20-годишни проучвания“, казват от издателство „Ентусиаст“.

Леа Коен е автор на редица художествени книги и документални изследвания. Част от тях са преведени на немски, английски, испански, гръцки, румънски език и други.

Тя е родена в София в семейството на юристи. Въпреки тяхното желание дъщеря им да следва право, Коен първоначално решава да се посвети на музиката. Тя завършва пиано и музикознание в Българската държавна консерватория, а след това учи История на музиката в Университета в Утрехт, Холандия.

Постепенно става редактор в музикално списание, преподавател във Висшия музикален институт в Пловдив, изпълнителен директор на МФ "Софийски музикални седмици", както и автор на няколко книги за музика и редица статии и предавания в тази сфера.

През 90-те навлиза едновременно в политиката и литературата. Тогава започват да излизат нейни романи, сред които "Кратката вечност на Алма М.", "Флориада", "Консорциум "Alternus", "Кандидат-президента", "Преследвачът на звуци".

"Пиша и публикувам от най-ранна младост. Все едно да ме попитате кога за пръв път съм осъзнала, че ми харесва любовта", казва тя пред сайта Мила за избора си да започне да се занимава и с литература.

Междувременно през 1990 г. е избрана за депутат във Великото народно събрание от листата на СДС. Била е посланик в Белгия, Люксембург, ЕС, НАТО ЗЕС, Швейцария и Лихтенщайн.

И до днес обаче остава силно свързана с родната си страна. "Нямам чувство, че съм напуснала България. Там е домът ми, част от семейството ми, любимата ми работа, приятелите ми. Съпругът ми е чужденец, но с него живеем по строго установени правила - прекарваме еднакво дълго в местата, с които съответно сме свързани. Лично аз се чувствам като пергел, чието острие е забито в родната ми София, а рамото му обикаля света и се спира от време на време някъде по-дълго", добавя Коен.

Освен по исторически теми като спасяването на българските евреи тя заема и позиции и по съвременни политически въпроси. След началото на войната в Украйна Коен категорично осъди руската агресия и президента Владимир Путин.

"Аз смятам, че това е една перверзия", казва тя пред БНР. "Той използва точно това, което се опитва да натиска - една незараснала рана, свързана с нацизма и холокоста, което според мен е позорно".

XS
SM
MD
LG