Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осемте кръга на Въглищната империя". Фирми на Ковачки дължат данъци за над 330 млн. лв.


Бизнесменът Христо Ковачки
Бизнесменът Христо Ковачки

„Грийнпийс - България“ публикува доклад „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“, в който описва мрежата от компании в енергийния сектор, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Докладът „разглежда ролите на посредници, източващи публичното дружество „Топлофикация София“, търговец и верификатор на парникови емисии, пенсионен фонд за инвестиции в топлофикации, застрахователно дружество - „фаворит на държавата“ и не на последно място - лобистко сдружение за „зелено бъдеще“ на кафявата Въглищна империя“, казват от „Грийнпийс-България“.

Според анализа на организацията 17 компании от фирмите, които са изследвани, имат общо 330 млн.лева непогасени задължения към Националната агенция за приходите (НАП) към края на 2020 г. Към същата дата, поради изтекъл давностен срок на фирми от този списък, са отписани вземания на НАП в размер на 10 млн. лева.

Мрежа от свързани лица

През 2019 г. четирите работодателски организации в България подават сигнал до Комисията за защита на конкуренцията за „непазарни търговски практики“ на „определени субекти“, свързани с компаниите на Христо Ковачки.

През 2020 г. Комисията постановява, че няма концентрация в енергетиката, защото чуждестранните физически лица, собственици на фирмите, притежаващи българските предприятия, нямат други активи в България.

„Как тогава регулаторът ще обясни плащания на най-малко 31 милиона лева, осъществени между „чуждите“ собственици на българските предприятия? В Бележките към финансовия отчет за 2020 г. „ТЕЦ Бобов дол“ АД посочва, че в графата „други разходи“ са включени „отписани вземания поради настъпил падеж и преценка и решение за трудно събиране“ за общо 33.5 милиона лева. От тях 22 милиона лева са вземания от „Бовард“ - британското дружество-собственик на „Топлофикация – Бургас“, а други 9 млн. лв. са преведени на „Каталанд“ – британското дружество-собственик на „Топлофикация – Плевен“ и „Топлофикация Русе“, пише в доклада.

Според „Грийнпис – България“ тези 31 млн. лева „други разходи“ към британските собственици на три топлофикации показват връзката между компаниите и спестяват 3.1 милиона лева корпоративен данък през 2020 г.

Нарушения в пенсионния фонд

От "Грийнпийс - България" правят анализ и на дейността на фирмите, свързани с пенсионната компания "Топлина". 47 на сто от капитала на дружеството се държи от едноличната компания на Христо Ковачки „Ел Ем Импекс“. Пенсионната компания "Топлина" управлява близо 300 млн. лева към 31 декември 2021 г.

Според Кодекса за социално осигуряване пенсионноосигурителното дружество не може да инвестира средствата на фондовете си в собствени финансови инструменти, нито в такива на свързани лица.

Анализ на „Грийнпийс“ – България на инвестиционните портфейли на трите пенсионни фонда на „Топлина“ разкрива, че към края на 2021 г. „в акции и облигации на предприятия, свързвани с Христо Ковачки, са вложени около 27 млн. лева“.

Според „Грийнпийс – България“ пенсионната компания е „нарушила разпоредбите с близо 13 млн.лева“. В отговор от Комисията за финансов надзор са коментирали, че пенсионния фонд е проверяван много пъти през годините. „През 2020 г. в „Топлина“ е извършена и обща проверка, направени са 30 препоръки и всички те са изпълнени от дружеството“, казват от финансовият регулатор.

Свободна Европа изпрати въпроси към дружество "Топлина", но до този момент няма отговор.

Изгарянето на отпадъци

По отношение на изгарянето на отпадъци докладът цитира разследване на Свободна Европа, което показва, че ТЕЦ „Брикел“ е изгорила 17.6 хиляди тона отпадъци през лятото на 2019 г.

Информация на организацията, получена след няколко съдебни дела показва, че МОСВ е дало разрешение там да се изгорят в „експериментален режим“ до 500 хиляди тона отпадъци. Компанията твърди, че реално изгорените обеми са далеч по-малки: 78.9 хиляди тона отпадъци между ноември 2018 г. и януари 2020 г.

И четирите български дружества, в които след 2018 г. се е произвеждала електроенергия с горене на отпадъци, попадат в контурите на Въглищната империя. Изнесените по-горе данни на МОСВ и на самите предприятия показват, че общо са били изгорени 111 хиляди тона отпадъци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG