Връзки за достъпност

Извънредни новини

Около 15 ноември индийците ще станат повече от китайците, а на Земята ще има 8 милиарда души


Броят на индийците ще надмине този на китайците според доклад на ООН, публикуван на 11 юли.
Броят на индийците ще надмине този на китайците според доклад на ООН, публикуван на 11 юли.

Населението на Земята ще достигне 8 милиарда души около 15 ноември тази година. Това прогнозира доклад на ООН, публикуван в понеделник по случай Световния ден на населението, предаде БТА.

По оценки на Департамента на ООН по икономическите и социалните въпроси Индия ще изпревари догодина Китай като най-многолюдната държава на планетата.

"През 2020 г. ръстът на световното население е спаднал под 1 процент годишно за първи път от 1950 г.", пише още в доклада.

"В момент, когато очакваме раждането на осеммилиардния жител на Земята, (това е) припомняне за нашата споделена отговорност да се грижим за нашата планета и момент за размисъл за (сферите), в които ние все още не спазваме ангажиментите си едни към други", казва в прессъобщение генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той допълва, че преминаването на символичния праг също е "повод да приветстваме нашето многообразие, да признаем, че човечеството е едно цяло, и да се възхитим пред напредъка на здравеопазването, който увеличи продължителността на живота и намали значително смъртността при майките и децата".

Според прогнозите населението на Земята ще достигне 8,5 милиарда души през 2030 г., а в средата на века ще е 9,7 милиарда човека. То ще достигне своя пик от около 10,4 милиарда души през 80-те години на този век и ще се задържи на това равнище до 2100 г.

На фона на резкия спад на раждаемостта, констатиран в развитите държави, ръстът на населението на планетата през следващите десетилетия ще се дължи в по-голямата си част само на осем страни - Демократична Република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания, отбелязва докладът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG