Връзки за достъпност

Извънредни новини

На годишнината от геноцида в Сребреница бяха погребани 50 наскоро идентифицирани жертви


50 новоидентифицирани жертви бяха погребани в същото гробище, където са останките на близо 7000 други жертви на геноцида.
50 новоидентифицирани жертви бяха погребани в същото гробище, където са останките на близо 7000 други жертви на геноцида.

Останките на 50 наскоро идентифицирани жертви на геноцида в Сребреница бяха погребани на 11 юли. Това е денят, на който Босна и Херцеговина отбеляза 27-ата годишнина от убийствата на хиляди босненски мюсюлмани от босненските сръбски сили по време на войната в Босна.

За първи път Нидерландия поднесе извинение на хората от Сребреница за провала на войските си, които не успяват да предотвратят геноцида в града по време на войната от 1992-95 г.

Повече от 3000 души участваха в „Похода на мира 2022“, чиято кулминация беше на мемориалното гробище Поточари. Участниците в марша преминаха по пътя, по който жителите на Сребреница са вървяли през лятото на 1995 г. след падането на града в ръцете на босненските сръбски сили.

Хиляди присъстваха на възпоменанието в Босна. В Сърбия гражданите, както и властите отказват да признаят събитията за геноцид. Все пак в Белград някои групи казаха, че ще организират демонстрация с цел 11 юли да бъде обявен за Ден на възпоменание на събитията в Сребреница.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG