Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството няма да въвежда ограничения заради COVID-19


Премиерът в оставка Кирил Петков заедно със здравните експерти
Премиерът в оставка Кирил Петков заедно със здравните експерти

Здравните власти в България няма да въвеждат допълнителни мерки във връзка с ограничаване на разпространението на COVID-19. "Няма и не се предвижда да има ограничения за затваряне на бизнеси, няма изискване за ковид сертификати, няма предвиждане за ограничение в движението. Данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято”, каза премиерът Кирил Петков след среща със здравните експерти.

Той обясни, че срещата е била с цел да се актуализира Плана за справяне с пандемията. “Имаме шест етапа, базирани отново на заетост на бонични и интензивни легла и общи епидемични показатели. Данните в момента показват, че по-голямата част от страната се намира в етап нула, с няколко [административни] области са в етап 1”, каза Петков.

Главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че “няма никаква революционна промяна в плана”. Той обясни, че в момента продължава ръстът на заболяванията, но той е далече от пиковите стойности отпреди няколко месеца. “Ще продължи увеличаването на броя на случаите, но ако това не води до по-тежко протичане, до натоварване върху здравната система, до повишен риск за здравето на пациентите, ще се справим с тази ситуацията”, каза Кунчев. Според него “през август ще достигнем пикови стойности и ще започне нормализиране”.

Характерно за варианта на вируса, който се разпространява в момента е, че той протича по-леко и не води да високи хоспитализации.

Носенето на маски ще бъде въведено само в лечебните и здравни заведения.

Доц. Радка Аргирова каза, че “антигенните тестове, с които разполагаме могат да хващат и последните варианти” на вируса. "Сега имаме голяма част от населението прекарала заболяването, голяма част също ваксинирана, така че протича този вирус на едно сравнително имунно население”, каза Аргирова.

Новите случаи на коронавирус са 1021, показват данните на Единния информационен портал. Това са 18,3% от направените 5586 теста.

Двама души са починали от усложнения, свързани с инфекцията, като излекувани са отчетени 376. В болница са настанени 493 пациенти като 39 от тях са в интензивни отделения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG