Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия представи данни за няколко наказателни процедури срещу България


Централата на Европейската комисия в Брюксел.
Централата на Европейската комисия в Брюксел.

Европейската комисия (ЕК) представи данни за наказателните процедури, които води срещу страните от ЕС през юли. Това стана в петък, след като беше приет годишният доклад на Комисията за мониторинга на прилагането на правото на ЕС.

За България има данни за четири процедури в областта на правото, енергетиката и околната среда, по които Комисията предприема по-нататъшни стъпки по производства за установяване на нарушения.

В правната сфера са установени нарушения при въвеждането в срок на европейските правила за защитата на подателите на сигнали за нарушения на общностното право.

Страните, които са изпуснали срока за въвеждане, са България, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Словакия и Испания. Крайният срок е изтекъл на 17 декември 2021 г., а през януари тази година комисията е изпратила на 24 държави писма за напомняне.

От тях 15-те посочени държави все още не са приели необходимите мерки и разполагат със срок от два месеца, за да отговорят и ако отговорите не са задоволителни, ЕК може да реши да отправи въпроса до Съда на ЕС (СЕС).

В областта на енергетиката Комисията е издала мотивирани становища на България, Чехия, Естония, Финландия и Латвия за това, че не са въвели изцяло европейските правила за енергийните качества на сградите.

Срокът за прилагане на правилата изтече на 10 март 2020 г., а през май същата година комисията е изпратила официални уведомителни писма. Според ЕК петте страни все още не са приложили изцяло правилата и сега разполагат с два месеца, за да изпълнят задължението си. В противен случай комисията може да отнесе и този въпрос към СЕС.

По отношение на околната среда три страни не са спазили приложат мерките по общата политика в областта на риболова, за да се предотврати "инцидентният" улов на защитени видове от риболовните кораби. Това са България, Франция и Испания, от които според ЕК са необходими са спешни действия.

Други екологични мерки, които се очаква да въведат трите страни, са за защита и опазване на видове като морската свиня, каретата, дългомуцунестия тюлен и морските птици. Това е необходимо във връзка с правилата за местообитанията и в защитените зони по мрежата "Натура 2000".

България не е предприела също мерки за избягване на безпокойството на делфините и морските свине и не е извършила надлеждно проследяване на улова на тези защитени видове в Черно море.

Комисията призовава България да приведе и националното си законодателство в пълно съответствие с европейските правила за лабораторните животни. Тези правила определят мерки за защита на животните, използвани за научни или образователни цели.

България не е въвела правилно някои от изискванията, например за начините на умъртвяване, повторното използване в процедури и решенията за издаване и отнемане на разрешения.

София разполага със срок от два месеца, за да отговори и да отстрани посочените недостатъци. При липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG