Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мексико залови Рафаел Каро Кинтеро. Босът от картела Гуадалахара е сред най-издирваните в света


Рафаел Каро Кинтеро след арест през 2005 г.
Рафаел Каро Кинтеро след арест през 2005 г.

Един от най-издирваните наркобосове в света, включен в топ 10 на Федералното бюро за разследване (ФБР) - Рафаел Каро Кинтеро, е бил заловен в петък от мексиканските власти в град Сан Симон, щата Синалоа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Арестът му е извършен с помощта на специално обучена хрътка по време на съвместна операция на флота и главната прокуратура на Мексико.

Каро Кинтеро е сред създателите на легендарния наркокартел Гуадалахара, който е сред най-могъщите организации за наркотрафик в Латинска Америка през 80-те години на миналия век.

Каро Кинтеро е задържан по обвинение, че е участвал в организирането на убийството на агента на американската агенция за борба с наркотиците (DEA) Енрике (Кики) Камарена Саласар през 1985 г.

През 2013 г. наркобосът изненадващо беше освободен от мексиканския съд след 28-годишен престой в затвора, където излежаваше 40-годишна присъда за отвличането, измъчването и убийството на Камарена. Оттогава той отново премина в нелегалност, завърщайки се към наркотрафика, твърдят американските власти.

Военен халикоптер с 15 души на борда се разби в щата СИналоа по време на операцията по задържането на Каро Кинтеро.
Военен халикоптер с 15 души на борда се разби в щата СИналоа по време на операцията по задържането на Каро Кинтеро.

Миналата година Каро Кинтеро окончателно загуби обжалване срещу разпоредената си екстрадиция в САЩ. Мексикански служител каза, че той ще бъде предаден на американските власти възможно най-скоро. От Вашингтон приветстваха залавянето на наркобоса и декларираха, че веднага започват да работят по екстрадирането му.

Каро Кинтеро беше заловен само няколко дни, след като мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си колега Джо Байдън във Вашингтон. Според мексикански служител САЩ са оказали натиск за задържането на наркобоса.

Междувременно 14 мексикански военнослужещи загинаха, а един е тежко ранен, след като боен хеликоптер се разби в Синалоа, предаде Ройтерс, като се позова на флота.

Първоначално в съобщението на мексиканските военноморските сили пишеше, че няма данни, които да показват, че злополуката е свързана с ареста на Каро Кинтеро в друга част на щата. Впоследствие обаче президентът Обрадор потвърди, че хеликоптерът е участвал в операцията по задържането му.

Наркобосът е арестуван за първи път в Коста Рика през 1985 г., а четири години по-късно получава присъда от 40 години затвор в Мексико заради убийството на агента на DEA Енрике "Кики" Камарена. Съдбата на легендарния американски агент, разследващ наркокартела Гуадалахара, е описана в сюжета на култовия сериал на Нетфликс "Наркос: Мексико", припомня Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG