Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разбилият се в Гърция украински товарен самолет е превозвал сръбско оръжие за Бангладеш 


Останките от катастрофиралия край Кавала украински товарен самолет Ан-12.
Останките от катастрофиралия край Кавала украински товарен самолет Ан-12.

Украинският товарен самолет “Антонов Ан-12”, който се разби край гръцкия град Кавала през нощта срещу неделя, е превозвал 11,5 тона сръбско оръжие за Бангладеш. Това обяви часове след катастрофата сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович.

По информация на гръцката държавна телевизия ЕРТ всичките 8 членове на екипажа на самолета са загинали при катастрофата. Очевидци на падането на машината разказаха, че тя е горяла още във въздуха, а след катастрофата е имало експлозии в продължение на два часа.

Стефанович потвърди, че собственикът на самолета е украинската авиокомпания Meridian и, че оръжията са изпратени от частния сръбски производител на оръжие Valir. Той каза, че самолетът е превозвал минохвъргачки и мини, добавяйки, че доставката на оръжия е била договорена с министерството на отбраната на Бангладеш “в съответствие с международните правила”.

“За съжаление някои медии спекулираха, че самолетът е превозвал оръжия, предназначени за Украйна, но това е напълно невярно“, добави сръбският военен министър.

Мястото на самолетната катастрофа край Кавала.
Мястото на самолетната катастрофа край Кавала.

Генералният директор на украинската авиокомпания Денис Богданович заяви пред Дойче веле, че целият екипаж на самолета е бил съставен от украинци. Той обаче не даде подробности за превозвания товар.

По инфиормация на гръцките медии товарният самолет е пътувал от Сърбия за Йордания и е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Гръцката държавна телевизия съобщи, че на мястото на катастрофата са изпратени експерти по експлозиви и служители на комисията за ядрена енергия заради опасенията, че самолетът може да е превозвал токсичен товар.

ЕРТ съобщи за силна миризма, която се носи от мястото на катастрофата, заради която местните власти разпоредиха жителите на двете най-близки населени места да държат прозорците си затворени цяла нощ, да не излизат от домовете си и да носят маски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG