Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

13:05 19.7.2022

"Продължаваме промяната" ще подкрепи кабинет, ако Бойко Рашков оглави КПКОНПИ

Най-голямата парламентарна партия "Продължаваме промяната" е поставила едно условие за подкрепа на евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха преди ден от президента Румен Радев.

Това е "мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател", каза председателката на БСП Корнелия Нинова след първите разговори за съставяне на правителство между двете формации.

Тя добави, че първата среща е минала добре и на нея е била потвърдена програмата – "управленска и законодателна, която съставихме преди две седмици заедно". Нинова уточни, че все още не са били коментирани евентуалните структура и състав на Министерския съвет. Преди това предстоят разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента", заяви след срещата и съпредседателят на ПП Асен Василев, потвърждавайки думите на Нинова.

12:21 19.7.2022

Президентът избра БСП за третия мандат

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. А третия президентът Румен Радев избра да даде на БСП, въпреки че и "Демократична България" по-рано декларираха, че ще се опитат да съставят правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG