Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

14:20 19.7.2022

Отцепниците от ИТН няма да подкрепят коалиция с партията на Слави Трифонов

Депутатите, отцепили се от парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), няма да подкрепят евентуална коалиция с участието на партията на Слави Трифонов. Това заяви независимият народен представител Георги Георгиев пред Нова нюз във вторник.

Той напусна ИТН заедно със спортния министър в оставка Радостин Василев и депутатите Николай Радулов, Иво Атанасов, Светлин Стоянов, Деян Петков и Кирил Симеонов.

По думите на Георгиев ИТН е показала, че е "непостоянен и непредвидим партньор, който намира механизми да руши". Затова той каза, че е важно "да се зададе въпросът - заслужава ли държавата ново нестабилно правителство, създадено например на 1 август, а на 1 октомври отново с несъществуващи аргументи България да бъде вкарана в политическа криза".

13:05 19.7.2022

"Продължаваме промяната" ще подкрепи кабинет, ако Бойко Рашков оглави КПКОНПИ

Най-голямата парламентарна партия "Продължаваме промяната" е поставила едно условие за подкрепа на евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на БСП, който социалистите получиха преди ден от президента Румен Радев.

Това е "мандатът да бъде държан толкова, колкото е необходимо, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател", каза председателката на БСП Корнелия Нинова след първите разговори за съставяне на правителство между двете формации.

Тя добави, че първата среща е минала добре и на нея е била потвърдена програмата – "управленска и законодателна, която съставихме преди две седмици заедно". Нинова уточни, че все още не са били коментирани евентуалните структура и състав на Министерския съвет. Преди това предстоят разговори с "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Единственото условие, което ние поставихме, е да сме сигурни, че има работещо антикорупционно мнозинство в парламента", заяви след срещата и съпредседателят на ПП Асен Василев, потвърждавайки думите на Нинова.

12:21 19.7.2022

Президентът избра БСП за третия мандат

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като "Продължаваме промяната" не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. А третия президентът Румен Радев избра да даде на БСП, въпреки че и "Демократична България" по-рано декларираха, че ще се опитат да съставят правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

XS
SM
MD
LG