Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Точка на уязвимост". Защо мостовете над Днепър са от стратегическо значение за Русия


Украински военнослужещ в Донбас, Украйна, 18 юли 2022 г.
Украински военнослужещ в Донбас, Украйна, 18 юли 2022 г.

Руското настъпление в Донбас бележи "минимален напредък", докато украинските сили продължават да се отбраняват успешно в източната част на фронта. Това става ясно от бюлетина на британското разузнаване в сряда.

Ден по-рано Украйна съобщи, че е ударила Антоновския мост над река Днепър край Херсон. Градът е окупиран от руската армия.

От британското разузнаване посочват, че мостът вероятно все още може да се използва, но представлява "ключова точка на уюязвимост" за руските сили. Освен него има само още един мост, по който Русия може да изтегли силите си при необходимост.

Град Херсон, сниман от въздуха на 20 май 2022 г.
Град Херсон, сниман от въздуха на 20 май 2022 г.

"Това е един от само двата пътни прелеза над Днепър, през които Русия може да прави доставки или да изтегли войските си от територията, която е окупирала западно от реката. Тази територия включва политически и символично важния за Русия град Херсон", се казва в бюлетина на британското разузнаване.

Долното течение на Днепър е естествена бариера с ширина на водния път от около 1000 м. Контролът над мостовете на реката вероятно ще бъде ключов фактор за изхода от боевете в региона, посочват още от британските служби.

Актуалната оценка на ситуацията идва на фона на съобщения за разрушителни руски бомбардировки. По данни на Киев Москва обстрелва цивилни обекти, намиращи се далеч от фронта, причинявайки много жертви сред цивилното население. Кремъл обаче продължава да твърди, че мишена на руските атаки са само военни цели.

Във вторник говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби съобщи, че Русия се готви да анексира окупираните от нея украински територии. Сред изброените от него райони е и Херсон, както и Донецка и Луганска област.

По думите на Кърби със сегашните си действия Москва полага основите за провеждането на "фиктивни референдуми" в тези райони по сценарий, подобен на този от 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG