Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутат от "Продължаваме промяната" напусна парламента


Георги Гвоздейков (вляво)
Георги Гвоздейков (вляво)

Депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Георги Гвоздейков напусна парламента в сряда. Оставката му беше гласувана от Народното събрание, след като във вторник стана ясно, че той е пожелал правомощията му да бъдат прекратени.

От дебата в парламента се разбра, че се очаква Гвоздейков да оглави службата за спешна помощ по въздуха. Службата ще управлява шестте хеликоптера за оказване на спешна медицинска помощ, които България предстои да закупи със средства, предвидени в Плана за възстановяване.

Оставката на Гвоздейков като депутат предизвика спорове в парламента. От ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" обвиниха ПП, че създават постове за конкретни хора. В отговор Филип Попов от БСП напомни, че се обсъжда оставката на депутата, а не неговите "бъдещи трудови планове".

В началото на юли от "Възраждане" обвиниха Гвоздейков, че е бил неправомерно назначен за директор на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", докато все още е бил депутат. Според "Възраждане" само ден по-късно той е излязъл в неплатен отпуск, за да може да продължи да е депутат, но и да запази директорската си позиция.

От ПП опровергаха обвиненията, като казаха, че Гвоздейков е спечелил конкурса за поста, но не е бил назначен.

"Народен представител няма как да заема такава длъжност според Закона за държавния служител", казаха тогава от ПП и показаха и снимки на трудовата книжка на Гвоздейков.

Той е депутат от Сливен и е инженер с магистърска степен по авиационна техника и технологии. Гвоздейков е поредният народен представител, който се отказва от поста си. Преди седмица това направи и организационният секретар на "Има такъв народ" Виктория Василева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG