Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската централна банка повиши лихвата с 0,5%


Хора се разхождат пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт, Германия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвения процент с 50 базисни пункта (0,5%), съобщиха световните агенции в четвъртък. Централната банка не беше повишавала лихвата от 11 години насам - до момента тя беше минус 0,50%, а след увеличението става 0%.

Промяната в паричната политика на ЕЦБ цели да отговори на високата инфлация в Еврозоната, която достигна 8,6% през юни и продължава да се покачва, докато икономическият растеж се забавя.

Това принуждава банката да балансира между необходимостта от повишаване на лихвените проценти и избягване на сериозни финансови затруднения за най-задлъжнелите страни в еврозоната, които може да бъдат предизвикани от вдигането на лихвите, отбелязва Ройтерс. Целта на ЕЦБ е да върне инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план.

С решението си от четвъртък банката се присъединява към големите централни банки по света, които вече предприеха такива действия.

"Управителният съвет отсъди, че е подходящо да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, отколкото бе сигнализирано на предишното заседание", се посочва в изявлението на ЕЦБ. Предварителното очакване беше за увеличение от 25 базисни пункта.

ЕЦБ е централна банка за 19-те страни, използващи единната европейска валута - еврото. Тя емитира еврото и осъществява паричната политика на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG