Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската централна банка повиши лихвата с 0,5%


Хора се разхождат пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт, Германия.
Хора се разхождат пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт, Германия.

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвения процент с 50 базисни пункта (0,5%), съобщиха световните агенции в четвъртък. Централната банка не беше повишавала лихвата от 11 години насам - до момента тя беше минус 0,50%, а след увеличението става 0%.

Промяната в паричната политика на ЕЦБ цели да отговори на високата инфлация в Еврозоната, която достигна 8,6% през юни и продължава да се покачва, докато икономическият растеж се забавя.

Това принуждава банката да балансира между необходимостта от повишаване на лихвените проценти и избягване на сериозни финансови затруднения за най-задлъжнелите страни в еврозоната, които може да бъдат предизвикани от вдигането на лихвите, отбелязва Ройтерс. Целта на ЕЦБ е да върне инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план.

С решението си от четвъртък банката се присъединява към големите централни банки по света, които вече предприеха такива действия.

"Управителният съвет отсъди, че е подходящо да направи по-голяма първа стъпка в политиката за нормализиране на лихвите, отколкото бе сигнализирано на предишното заседание", се посочва в изявлението на ЕЦБ. Предварителното очакване беше за увеличение от 25 базисни пункта.

ЕЦБ е централна банка за 19-те страни, използващи единната европейска валута - еврото. Тя емитира еврото и осъществява паричната политика на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG