Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дори сърцата на централните банкери понякога се трогват". Драги подаде оставка за втори път


Италианският премиер в оставка Марио Драги се сбогува след изказване пред долната камара на парламента, 21 юли.
Италианският премиер в оставка Марио Драги се сбогува след изказване пред долната камара на парламента, 21 юли.

Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка в четвъртък, предадоха световните агенции. Това стана, след като в сряда вечерта ключови коалиционни партньори бойкотираха вот на доверие на правителството му в парламента.

Седмица по-рано Драги подаде оставка, след като коалиционният партньор Движение "Пет звезди" бойкотира гласуването на вот на доверие. Тогава президентът Серджо Матарела ​я отхвърли и призова премиера в оставка да започне диалог с депутатите, за да се намери изход от политическата криза.

Драги връчи втората си оставка по време на сутрешна среща с Матарела в четвъртък. От кабинета на президента съобщиха, че Матарела е поискал от правителството на Драги да продължи да изпълнява своите функции, докато се вземе решение за следващи стъпки.

Правителството на Драги се разпадна, след като коалицията от десни, леви и популистки партии отхвърли призива му да останат заедно до края на целия мандат на парламента, за да осигурят прилагането на финансирания от ЕС план за възстановяване и устойчивост. Партиите, които бойкотираха вода на доверие в сряда, са дясноцентристките партии "Форца Италия", "Лига", както и популисткото движение "Пет звезди".

Преди да се отправи към президентския дворец, Драги получи бурни аплодисменти в долната камара на парламента.

"Дори сърцата на централните банкери понякога се трогват. Благодаря ви за цялата работа, свършена през този период", каза той пред депутатите.

В изявлението на италианското президентство относно оставката на Драги не се уточнява дали Матарела ще разпусне парламента, или ще свика предсрочни избори.

74-годишният Драги получи широка подкрепа при избора а министър-председател. Той е наричан Супер Марио, след като се справи с кризата в еврозоната като ръководител на Европейската централна банка, а по-късно и с икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG