Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да бъда най-добрият". Арманд Дуплантис, който скочи по-високо от всички


Арманд Дуплантис се радва след скока, с който подобри собствения си световен рекорд.
Арманд Дуплантис се радва след скока, с който подобри собствения си световен рекорд.

Той твърде вероятно знае, че се състезава сам срещу себе си. Затичва се, забива прът в трапа пред стойката, а той се извива в полукръг и го изхвърля нагоре, високо над летвата. Когато се приземява обратно на земята, Арманд Дуплантис не просто е световен шампион - скочил е по-високо, отколкото който и да било друг човек на планетата.

В неделя шведът ​спечели златото в овчарския скок на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, САЩ, като подобри собствения си световен рекорд. Той записа височина от 6,21 метра и за пореден път доказа, че в момента никой не може да се мери с него в сектора.

Така само на 22 години Дуплантис стана първият състезател в овчарския скок, спечелил злато на олимпийски игри, световно първенство, световно първенство в зала, европейски шампионат, както и на световни шампионати за младежи.

Това беше и петият път, в който шведът подобрява световния рекорд в дисциплината.

"Всъщност днес не мислех толкова за рекорда", каза той след края на състезанието.

"Той винаги е някъде в съзнанието ми, но днес наистина се бях фокусирал върху победата, наистина исках да спечеля това злато. Това е медалът, който ми липсваше", добави той.

Арманд Дуплантис до таблото с подобрения световен рекорд
Арманд Дуплантис до таблото с подобрения световен рекорд

Подобряването на рекорди обаче всъщност е нещо като запазена марка на младия швед. За първи път той прави това още през 2018 г., когато чупи рекорда при младежите под 20 години и записва 6,05 метра.

Две години по-късно той успява да преодолее последователно 6,17 метра и 6,18 метра в зала, а по време на Диамантената лига в Рим се превръща в първия човек, подобрил рекорда на открито на легендарния Сергей Бубка от 1994 г. До онзи момент върховото постижение на Бубка от 6,14 метра се беше задържало цели 26 години.

Невероятното превъзходство на Дуплантис пред всички останали от неговото поколение обяснимо довежда и до сравнения с други суперзвезди на леката атлетика - като спринтьора Юсейн Болт. Точно като Болт, Дуплантис също е на 21 г., когато за първи път подобрява световния рекорд в своята дисциплина.

Шведът обаче не е съгласен със сравненията.

"Не мога да бъда Юсейн Болт, ние сме различни и участваме в различен вид състезания. Това, което искам обаче, е да бъда най-добрият състезател в овчарския скок, живял някога", казва Дуплантис, цитиран от британския вестник Evening Standard.

Арманд Дуплантис след победния скок на Световното първенство в Юджийн, САЩ.
Арманд Дуплантис след победния скок на Световното първенство в Юджийн, САЩ.

Пред американския The New York Times той споделя още, че още от дете е вярвал, че има нужните качества, за да стане най-добрият в света.

За това със сигурност роля изиграва семейството му. Бащата на Дуплантес, който е американец, е бивш състезател по овчарски скок и има личен рекорд от 5,80 м. И до момента той е личен треньор на сина си. Майката на Дуплантес пък, която е шведка, е била състезателка по седмобой и волейбол.

Така младият състезател прави първите си опити в скока на височина още на 3-годишна възраст - нещо, по което той се различава от много от конкурентите си, които обикновено започват с тази дисциплина чак на по-късен етап.

Колкото до амбицията да остави името си в историята, Дуплантис звучи сериозен.

"Искам да постигна повече от това, което е постигнал Бубка. Повече Олимпиади от него, повече световни шампионати", казва той.

"Нямам чувството, че съм достигнал максимума на силите си. Докато усещам, че мога да продължавам да се предизвиквам, ще продължа и да имам мотивация. А и освен това - аз се забавлявам."

XS
SM
MD
LG