Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фон дер Лайен призова всички страни да пестят газ. България подкрепи предложените мерки


Bulgaria Recovery and resilience plan Ursula von der Leyen Kiril Petkov
Bulgaria Recovery and resilience plan Ursula von der Leyen Kiril Petkov

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар", каза Фон дер Лайен преди насрочената за вторник извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

България изрази принципна подкрепа за мерките за намаляване на зависимостта на ЕС от руски горива и спестяване на газ, които са заложени в Плана REPowerEU. Това е част от официалната българска позиция, която ще бъде изразена на срещата на енергийните министри на ЕС, съобщи Министерството на енергетиката в понеделник пред БТА.

„Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото“, каза още фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Според позицията на българското енергийно министерство предложенията на Европейската комисия са „в правилната посока" при съобразяване с националните специфики и стартовите позиции на всяка държава членка, както и предоставяне на необходимата гъвкавост за постигане на амбициите, допълват от енергийното ведомство.

Икономиките на ЕС са тясно преплетени, каза още председателката на еврокомисията.

"Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати", каза още Фон дер Лайен.

Коментарите идват на фона на критики, изразени и от Испания, и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана "несъстоятелен" и каза, че потреблението на газ е "абсолютна необходимост".

По-конкретно, Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.

Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG