Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много се гордея с това шоу". Мат Лебланк или накратко - Джоуи от "Приятели"


Мат Лебланк
Мат Лебланк

Той е лицето на един от най-обичаните герои в историята на ситкомите - Джоуи от "Приятели". Става дума за актьора Мат Лебланк, който навърши 55 в понеделник.

Въпреки че шоуто, което го направи световна звезда, приключи преди 18 години, ролята на привлекателния, сърцат, леко глуповат неуспешен актьор продължава да е най-голямото му постижение.

Но той като че ли няма против.

"Много се гордея с това шоу", казва Лебланк пред Ню Йорк Таймс.

"Не чувствам необходимост да го загърбя. И не мисля, че някой от нас (шестимата главни герои в сериала, б.р.) някога ще успее да избяга от това. Но също така не виждам защо трябва да се опитваме. Това е нещо, което новите поколения откриват всяка година, гледа се непрекъснато по целия свят, кара хората да се смеят и им носи много радост. Това е нещо положително".

В сериала се разказва за шестима млади приятели в 20-те и 30-те си години, които живеят в Манхатън, Ню Йорк. Той започва през 1994 г. и има десет сезона. Шоуто става истински хит още след първия, като актьорите достигат хонорари от 1 милион долара на епизод и губят анонимността си безвъзвратно.

Някои фенове и днес продължават да виждат Джоуи в лицето на Лебланк.

"Понякога хората ми говорят бавно", казва той пред Гардиън. Една от характерните черти на Джоуи е именно че схваща по-бавно от останалите.

"И винаги ме питат дали съм добре, защото съм много по-сдържан и резервиран от героя си в "Приятели". Мислят, че съм депресиран или съм тъжен или разстроен – но просто не съм в настроението, с което излизам пред публика и правя шоу. Не съм такъв", добавя Лебланк.

Актьорът е роден в щата Масачузетс в семейството на италианка и баща с френско-канадски произход. Като млад става дърводелец, но на 17 се мести в Ню Йорк в опит да стане модел.

Тогава му казват, че е твърде нисък, за да бъде в индустрията, и той се насочва към актьорското майсторство. Участва в реклами и телевизионни и филмови роли, но не му провървява. Когато се явява на кастинг за "Приятели", той разполага едва с 11 долара.

Десет години по-късно казва, че е излязъл "с магистърска степен по комедия" от ситкома. За ролята на Джоуи Лебланк получава три номинации за "Еми", три за "Златен глобус" и една за награда на Гилдията на актьорите.

Веднага след края на "Приятели" актьорът опитва да продължи живота на героя си в сериала "Джоуи". По-късно Лебланк играе себе си в сериала "Епизоди". Кариерата му като че ли преживява спад след 10-те години в култовия ситком. Въпреки това актьорът остава любим на няколко поколения зрители.

XS
SM
MD
LG