Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маркиран като цигара. Какво е райски газ и с какво е опасен


Използвани капсули райски газ след младежки купон
Използвани капсули райски газ след младежки купон

По дискотеки и барове вървят денонощни проверки за употреба на райски газ. Държавата иска да ограничи продажбата му заради опасни ефекти за децата. Ако още не знаете за какво става дума, тази история е за вас.

Проверките в заведенията се извършват от Комисията за защита на потребителите. Дотук се стигна след жалби от родители и граждански организации за масово разпространение и употреба на опасния газ.

Жалбите, за които разказа омбудсманът Диана Ковачева, стигнаха до здравния министър и до парламента. Ковачева внесе в Народното събрание предложение за промяна в Закона за закрила на детето - да се забрани предлагането, продажбата и употребата от деца на райски газ.

БСП също внесе сходни законови промени. Вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи, че там, където се установят нарушения, ще се издава акт за временна забрана за продажба, а глобите ще са в размер на 25 000 лева. Тя призова родителите да са съпричастни и да сигнализират в комисията за места, където се продава райски газ.

Малко вероятно е този парламент да успее да приеме промените, защото работата му вече приключва. Според специалисти обаче на първо място е важно младежи и родители да разберат какви точно и колко големи са рисковете от употребата на модерния опиат.

Какво е райски газ

Официалното му име е диазотен оксид (Nitrous oxide - N2O). Познат е от повече от 200 години. Все още има държави, които го използват в медицината като упойка при хирургични интервенции, но само ако е смесен с кислород. В други вече е забранен.

Той има приложение и в хранителната индустрия - като пропелент в аерозолни флакони със сметана. Функционален е и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им.

Този, който младежите масово купуват и употребяват в заведения и на партита, се продава в капсули, с които се пълнят балони, от които се вдишва.

Мъж вдишва райски газ. Снимката е правена в Лондон през 2015 г.
Мъж вдишва райски газ. Снимката е правена в Лондон през 2015 г.

Разпространението му е легално не само в България, а и в повечето страни. В интернет една капсула може да се купи на цена от 40 стотинки до 1 лев. Продават се и "стартови пакети" - с балони и 30 капсули, за 60 лв. Райски газ обаче може да се купи и от магазини за тютюн и алкохол, в някои от които дори го рекламират. Струва 2,20 лева, а в касовата бележка е маркиран като "цигари".

Газът е безцветно вещество с леко сладникав вкус, но за да е още по-сладък, в някои случаи допълнително го обогатяват с вкус на ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. По улиците в Студентския град в София например редовно могат да се видят използвани капсули.

Младежи разказват, че за няколко минути усещането е все едно се пренасяш в друго измерение, става ти еуфорично, а после много смешно. Други описват, че се чувстват все по-замаяни, усещат вибрации в главата, зрението им се замъглява.

Опасностите

"Основните опасности са няколко. Най-честата е неадекватно поведение - човек е замаян, с променени възприятия, не чувства болка, губи координация, може да падне и да се удари", казва пред Свободна Европа експертът по наркотици и доктор по биология Юлиян Караджов. Той дава пример от историята:

"Още при първия сеанс с райски газ в края на 18 век, когато публиката го вдишва, един мъж изпада в такъв възторг, че пада и си чупи крака",

Втората основна опасност човек е да се задуши поради липса на кислород. Специалистът обясни, че всъщност младежите дишат чист диазотен оксид. Когато се използва в медицината, той най-често е комбиниран с 30% кислород, но този, който се продава, може дори да убие човек, защото при вдишването не се приема кислород.

"Човек губи съзнание и не усеща, че се задушава. Децата не допускат, че такива простички неща могат да ги убият, много повече от истински наркотик", казва още Караджов.

По думите му повечето опасности са свързани не със самия ефект от газа, а с начина на употреба. Той може да навреди, ако се вдишва многократно в един ден. Честото вдишване унищожава витамин В12 в тялото, което може да доведе до злокачествена анемия и парализа и гърчове. А в комбинация с алкохол или дрога дишането на диазотен оксид може да увреди централната нервна система.

"Това е нещо подобно на дишането на лепило, което беше модерно преди доста години, само че то беше още по-опасно. При газа въздействието трае само няколко минути, проблемът е, че ефектът настъпва много рязко - буквално за 20 секунди достига до мозъка и психиката няма възможност да се приспособи", обясни Караджов.

Той добави, че освен това има случаи, при които на хората им измръзва устата, ако флаконът се приближи директно до нея, за да се вдиша. Това е така, защото като всеки газ, който е сгъстен и рязко се разширява, след това при излизането той рязко се охлажда - до минус 50 градуса. Караджов разказа, че са описани такива измръзвания по устата, все едно хората са качили връх Еверест.

Флакони с райски газ
Флакони с райски газ

Още по-опасни са опитите ученици да си произведат райски газ в домашни условия - това може да доведе до отравяния, защото няма как така да се получи чист диазотен оксид. Има и риск да стане взрив, тъй като се работи с амониева селитра.

"Има такава мода, модите обикновено отминават. За мен около цялата история се завихря твърде много истерия и на младите хора се подава твърде малко адекватна информация", каза още Караджов.

Според него винаги, когато възникнат подобни въпроси, първо политиците вземат решения, вместо да свикат комисия от външни експерти, които да направят преглед на ефектите и употребите, както и да изяснят какви мерки се взимат по света. По думите му именно това трябва да се случи и сега - да се проучи как най-ефективно са се справили в други държави, така че райският газ да не стига до децата.

Д-р Цветеслава Гълъбова, която е директор на Психиатричната болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър, коментира пред медиите, че има огромен риск от развитие на зависимост, защото райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество.

Според Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании притеснително е, че употребата на райски газ се насърчава от родители на детски рождени дни.

XS
SM
MD
LG