Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рашков обвини Гешев за "чадър" над депутат от ГЕРБ, нарушил карантината си 8 пъти


Бранимир Балачев (в средата) по време на пресконференция на ГЕРБ във Варна.
Бранимир Балачев (в средата) по време на пресконференция на ГЕРБ във Варна.

Главният прокурор Иван Гешев и държавното обвинение са се превърнали в "защитници" на депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев, който не е разследван въпреки доказателствата, че е нарушил задължителната карантина заради COVID-19 цели 8 пъти. Това твърди вътрешния министър в оставка Бойко Рашков в свое отворено писмо до Гешев, разпространено от пресцентъра на МВР в петък.

Както Свободна Европа вече писа, случаят на варненския адвокат Балачев датира от началото на тази година и вътрешното министерство официално е уведомило за него лично главния прокурор, а след това и Софийската градска прокуратура (СГП).

Малко повече от месец след началото на проверката, СГП отказва да образува разследване, приемайки казуса за маловажен. В постановлението с прокурорския отказ все пак се посочва, че Балачев умишлено е нарушил карантината си, но с обяснението, че депутатът е имал "общественополезната цел" да не става причина за отлагане на няколко съдебни заседания.

В тази връзка прокуратурата е приела, че "отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително", отбелязвайки, че действията на Балачев са "в полза на правосъдието".

"Многократното нарушаване на предписанията за изолация от заразоносител не е поведение в полза на правосъдието, още по-малко на обществото", казва обаче Рашков в писмото си до Гешев, допълвайки, че "на публични места г-н Балачев е поставил в риск от заразяване депутати, граждани, служители, магистрати, адвокати, участниците в съдебни дела, журналисти".

Вътрешният министър уточнява, че след като на 26 януари му е била предписана задължителна карантина заради COVID-19, Балачев е присъствал на пресконференция със свои колеги от ГЕРБ на 31 януари и е участвал в седем съдебни заседания между 27 януари и 2 февруари във Варна.

Рашков добавя, че на 3 февруари депутатът не се е явил на друго заседание във Варненския районен съд, изпращайки молба, в която е посочил като причина за отсъствието си "влошено здравословно състояние" и е приложил лабораторно изследване с положителен тест за COVID-19.

Според министъра в оставка прокурорите "услижливо" са пренебрегнали всички тези факти, "превръщайки се в "защитници" на г-н Балачев".

"Специалното отношение към г-н Балачев в сравнение с други вече осъдени нарушители на карантината е ярък пример за потъпкване принципа на равенство, който Ви задължава да третирате всички еднакво без оглед конкретната личност и членство в партия. Народният представител е поставен в привилегировано положение от Вас, няма да търпи наказателни последици, въпреки признанието на прокурорите, че е извършено квалифицирано престъпление", пиша още Рашков до Гешев.

В края на писмото си той твърди, че постановените по случая прокурорски актове са "несъвместими с принципите на правовата държавата, след като се толерират правонарушители, вкл. заради политическа принадлежност" и призовава Гешев да упражни "законните си правомощия".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG