Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефания Колева, която вярва, че хората не трябва да спират да се провокират


Актрисата на театралните награди "Икар" през 2019 г.
Актрисата на театралните награди "Икар" през 2019 г.

Симпатично щура, чувствителна, щедра, пробивна, страхотен професионалист. Така я описват нейните приятели и колеги. Ослепителната й усмивка и талантът са нейна запазена марка. Тя е актрисата Стефания Колева, която има рожден ден.

Родена е на 29 юли 1973 г. в София. Завършва гимназия с разширено изучаване на английски език. През 1991 г. е приета в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност актьорско майсторство за драматичен театър, при проф. Дора Рускова. Година по-късно, с приравнителен изпит, влиза в класа на проф. Стефан Данаилов, който иска тя да стане негова ученичка.

Преди 2 години, по време на участие в предаването "120 минути" по бТВ, Колева прочете през сълзи писмото, което Данаилов е изпратил на нея и колегите й в деня на дипломирането им.

"Тогава той беше в Италия за снимките на "Октопод", затова не можеше да присъства. Ние бяхме вторият му клас, първият беше този на Силвия Лулчева и той я изпрати да ни прочете писмото... Благодарение на Стефан Данаилов аз завърших", разказа тогава Стефания.

Тя винаги е следвала завещаното от любимия си Мастър:

"Отсега нататък ще ви оценява публиката, времето, животът, бъдещето. Ще изгрява през годините слънцето и ще залязва, ще ни намигат приветливо звездите и цветовете на сезоните ще ни напомнят, че всичко тече. И ще се качвате на сцената всяка вечер, мили мои, и ще слизате от нея разплакани или усмихнати, повели след себе си благородните зрители към ония благословени светове, където всичко е театър...".

След като завършва театралната академия, влиза в трупата на театър „Българска армия“. А от 2010 година играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов“. Публиката я помни с много силни роли в пиеси на големи майстори на словото. Стефания става и любимка от малкия екран с хитови български сериали, като "Клиника на третия етаж" и особено с "Тя и той", където си партнира с Юлиян Вергов. Тя изигра и централна роля в игралния филм "Летете с Росинант" на режисьора Георги Стоев - Джеки.

Стефания казва, че артистизмът ѝ е наследен от бабите ѝ, които са били много колоритни. Особено едната - Щефания. Тя е родом от Австрия и идва със семейството си в България, когато е малка. Нейната майка шиела дрехи за царя и тя се научила от нея, след което предала тези умения на внучката си Стефания. От нея тя носи чувството за естетика и вкуса към нестандартни тоалети.

"Баба Щефи възпита в мен дух, който разви моето въображение. Чувството за хумор е висш пилотаж, а в последните години липсва", добавя актрисата, която е понесла много тежко загубата на любимата си баба.

Но продължава всеки ден да се радва - на най-голямото щастие в живота си - своята дъщеря Катерина. Тази година тя беше абитуриентка. Двете са много близки. Имало е и моменти, в които са се справяли сами след раздялата с бащата на Катерина - аниматорът Владо Шишков.

"Винаги успяваше да намери време за мен, сама се е грижила, тя ми беше и майка, и баща и се справи отлично. Винаги ми помага, винаги се опитва да ме разсмее, когато съм тъжна. Тя винаги помага на всеки човек, много е състрадателна, ще направи нещо за друг, пред да направи нещо за себе си", казва Катерина в предаването "Търси се" по bTV преди няколко месеца.

"Много е чувствителна, в същото време изключително силна, никога не се предава, не иска помощ. Винаги ме поставя на първо място, а може би не трябва да е така, тя трябва да бъде смисъл на собствения си живот", добавя момичето.

И приятелите й казват за нея, че се раздава.

"Тя е много щедра, прави много приятни изненади. Няма актриса, която да ми е шила костюм, защото е видяла, че не се чувствам добре в моя", разказва Здрава Каменова, която заедно с други близки колеги я нарича Щефансон.

С Ваня Щерева ги свързват много години. Вижда Стефания още като ученичка, когато отива в НАТФИЗ, за да наблюдава бъдещите актьори. Тогава е едно красиво и любопитно момиче, което вече знае какво иска.

"Имахме чудесно студентство. Много пъти сме си давали най-вече раменете си - за плачене. Тя е много емоционална, прекалено навътре преживява нещата. Зодия Лъв е, властен характер, взема твърди решения, които обаче на другия ден могат да се променят рязко, заради нейната добра душа", разказва Щерева.

Всички, които са близо до Стефания, знаят, че тя е и много добра готвачка. Ценителка е на храната. Споделя я заедно с втория си съпруг - ахритектът Йордан Ликов, с когото често пътуват до нейната любима Италия.

Но голямата й любов, извън семейството, разбира се, остава театърът, който не е просто професия, а философия за нея.

"Всяко представление ни носи различна емоция и ни провокира. С възрастта хората се променят, физически и психически, но не мисля, че трябва да спират да се провокират. Така продължават да изследват себе си и се изненадват", казва Стефания Колева.

XS
SM
MD
LG