Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Вангелов, който позлати българската свободна борба на рождения си ден


Георги Вангелов по време на осминафиналния си мач от Олимпиадата в Токио, спечелен срещу алжиреца Абделхак Хербаш.
Георги Вангелов по време на осминафиналния си мач от Олимпиадата в Токио, спечелен срещу алжиреца Абделхак Хербаш.

Първият спорт, по който се запалва като дете е боксът. После се пробва и във футбола, решава, че предпочита индивидуалния спорт с повече силови единоборства. Затова накрая се ориентира към борбата и днес е най-изявеният български национал в свободния стил.

Той е Георги Вангелов и навръх 29-ия си рожден ден спечели златен медал в категория до 61 кг на престижния турнир по борба в румънската столица Букурещ, в който участват състезатели от 25 държави.

Роденият в Раднево борец оглави представянето на българския национален отбор, който завоюва общо 8 медала. Вангелов победи на финала при 61-килограмовите в свободния стил киргизстанеца Улубек Жолдошбеков с 6:4.

Това е поредно отличие в кариерата на споертиста, който е и военнослужещ. Успехите му започват през 2010 г. със златен медал в категория до 46 кг на Европейското първенство за кадети в Сараево. Година по-късно става световен вицешампион при 50-килограмовите на Мондиала за юноши в Букурещ.

Българският национален отбор по борба на турнира в Букурещ.
Българският национален отбор по борба на турнира в Букурещ.

Следват бронзов медал в категория до 60 кг на Европейското първенство за юноши в Скопие през 2013 г. и сребро при 57-килограмовите на Европейското първенство до 23 години в полския град Валбжих през 2015 г.

При мъжете Вангелов досега има три бронзови отличия - на Европейското първенство в Рига през 2016 г. (до 57 кг), на индивидуалната Световна купа в Белград през 2020 г. (до 61 кг) и на Европейското първенство в Будапеща по-рано тази година (61 кг). През 2019 г. става и носител на пояса “Дан Колов”.

Георги беше единственият български борец в свободния стил на Олимпийските игри в Токио. Там той започна с убедителна победа срещу алжиреца Абделхак Хербаш в категория до 57 кг, но след това загуби тежко на четвъртфинала от индиеца Рави Кумар.

В двубоя за третото място Вангелов отстъпи на Нурислан Санаев от Казахстан с 1:5 точки и в крайна сметка завърши на петото място в олимпийския турнир по борба свободен стил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG