Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ново напрежение в Косово. Блокирани са ключови пътища 


Блокада на косовската полиция в Митровица.
Блокада на косовската полиция в Митровица.

Етническите сърби в Северно Косово блокираха в неделя пътища близо до два ключови гранични пункта със Сърбия. Напрежението в региона ескалира за пореден път ден преди влизането в сила на две нови ограничения за пристигащите от Сърбия, засягащи регистрационните номера на колите и идентификационните документи.

От 1 август Косово въвежда условието всички пътници, идващи от Сърбия, да ползват тримесечни лични документи, издавани от косовските, а не от сръбските власти. От понеделник влиза в сила и нова наредба за регистрационните номера. Става въпрос за правила, които са реципрочни на мерките, прилагани от години в Сърбия спрямо пристигащите от Косово.

Етническите сърби в северната част на Косово използват автомобилни табели, издадени от сръбски институции след войната през 1999 г. с акроними на косовски градове, като KM (Косовска Митровица), PR (Прищина) или UR (Урошевац).

Правителството в Косово смята тези табели за незаконни, но ги толерира в четири северни общини със сръбско мнозинство. Сега Косово ще изисква тези табели да бъдат заменени с табели, издадени от Косово с акронима RKS за Република Косово. Собствениците на автомобили ще имат срок до края на септември да спазят новото изискване.

Сръбска пътна блокада в Северна Митровица.
Сръбска пътна блокада в Северна Митровица.

Късно на 31 юли косовската полиция обяви, че е затворила граничните пунктове в Ярине и Бърняк за пътуване и движение на превозни средства заради блокадите, поставени от протестиращите етнически сърби.

Министерството на отбраната в Белград съобщи, че армията на Сърбия "засега" не е навлизала в Косово и отрече като дезинформация съобщенията в социалните мрежи за сблъсъци с косовската полиция, предаде БНР.

Косовският премиер Албин Курти обяви, че новите изисквания са на принципа на реципрочност спрямо Сърбия и подчерта, че няма място за напрежение и дестабилизация.

По-рано в неделя обаче сръбският президент Александър Вучич заяви, цитиран от БТА, че Белград иска продължаване на валидността на досегашните регистрационни номера в Косово. Вучич добави, че "моли за мир" албанските представители в Косово и международната общност, но добави, че ако тази молба не бъде чута, все пак "Сърбия ще победи".

Спорът между Косово и Сърбия, който е за много повече от номера на коли
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG