Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Денят на облекчение". Първият кораб с украинско зърно потегли към Турция 


Корабът "Разони" отплава от Одеса към Истанбул, където се очаква да пристигне във вторник.

За първи път от началото на руската военна инвазия в Украйна търговски кораб, пълен с украинско зърно, отплава от южното пристанище Одеса в посока Турция.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан. Очаква се да пристигне във вторник в Истанбул, съобщи турското военно министерство, цитирано от БНР.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, което предизвика световна хранителна криза. Наскоро обаче Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

В Истанбул беше открит съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море. По данни на украинското правителство 20 милиона тона зърно от миналогодишната реколта са предвидени за износ.

Споразумението предвижда отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, през които по море да бъде изнесено зърното, останало блокирано в Украйна през последните близо шест месеца.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "горещо приветства" отплаването на първия кораб в изпълнение на зърнената сделка, каза негов говорител. Гутериш се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, които ще донесат стабилност и облекчение за глобалната продоволствена сигурност.

По този повод украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че е настъпил "денят на облекчение" за света, особено за Близкия изток, Азия и Африка, които най-силно бяха засегнати от продоволствената криза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG