Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Денят на облекчение". Първият кораб с украинско зърно потегли към Турция 


Корабът "Разони" отплава от Одеса към Истанбул, където се очаква да пристигне във вторник.
Корабът "Разони" отплава от Одеса към Истанбул, където се очаква да пристигне във вторник.

За първи път от началото на руската военна инвазия в Украйна търговски кораб, пълен с украинско зърно, отплава от южното пристанище Одеса в посока Турция.

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне, е натоварен с 26 хиляди тона царевица и пътува за Ливан. Очаква се да пристигне във вторник в Истанбул, съобщи турското военно министерство, цитирано от БНР.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от 24 февруари насам, което предизвика световна хранителна криза. Наскоро обаче Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ООН.

В Истанбул беше открит съвместен координационен център, който да наблюдава безопасното преминаване на корабите по установени маршрути и да следи за спазването на забраната за оръжия на влизане и излизане от Черно море. По данни на украинското правителство 20 милиона тона зърно от миналогодишната реколта са предвидени за износ.

Споразумението предвижда отваряне на украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южни, през които по море да бъде изнесено зърното, останало блокирано в Украйна през последните близо шест месеца.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "горещо приветства" отплаването на първия кораб в изпълнение на зърнената сделка, каза негов говорител. Гутериш се надява, че това ще бъде първият от многото търговски кораби, които ще донесат стабилност и облекчение за глобалната продоволствена сигурност.

По този повод украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър, че е настъпил "денят на облекчение" за света, особено за Близкия изток, Азия и Африка, които най-силно бяха засегнати от продоволствената криза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG