Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в четвъртото служебно правителство на Румен Радев


Премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът по ефросредствата Атанас Пеканов, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на културата Велислав Минеков, спортната министърка Весела Лечева и правосъдният министър Крум Зарков (отляво горе надясно долу).
Премиерът Гълъб Донев, вицепремиерът по ефросредствата Атанас Пеканов, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на културата Велислав Минеков, спортната министърка Весела Лечева и правосъдният министър Крум Зарков (отляво горе надясно долу).

Президентът Румен Радев подписа в понеделник два указа, с които разпусна 47-ото Народно събрание, насрочи предсрочни парламентарни избори на 2 октомври и назначи своето четвърто поредно служебно правителство, оглавявано от Гълъб Донев.

Ето и пълния състав на новия служебен кабинет:

Новият служебен министър-председател ще бъде Гълъб Донев. Той беше вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика в двете предишни служебни правителства, назначени от Радев. През последните 7 месеца Донев последователно заемаше позициите на секретар по социални политики и здравеопазване и на секретар по демография и социални политики на президента.

Гълъб Донев
Гълъб Донев

Между 2001 и 2007 г. Донев ръководи дирекцията „Условия на труд и управление при кризи“, а през 2005 и 2006 г. е главен секретар в социалното министерство.

От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) и изпълнителен директор на Главната инспекция по труда. През 2009 г. е назначен за зам.-председател на Държавния резерв. От 2014 до 2016 г. Донев е зам.-министър на труда и социалната политика.

Вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика в новия кабинет ще бъде Лазар Лазаров.

Лазар Лазаров
Лазар Лазаров

Той има дългогодишен опит в това министерство - от 2005 до 2007 г. е съветник на социалния министър, а от ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. От август 2009 г. до юни 2013 г. е главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.

В периодите юни 2013 - август 2014 г., ноември 2014 г. - май 2016 г., февруари 2017 г.- май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. досега Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика.

Христо Алексиев ще бъде вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията.

Христо Алексиев
Христо Алексиев

Той беше назначен за транспортен министър и във второто служебно правителство през есента на миналата година, както и с служебното правителство през 2017 г.

Преди това е заемал позиции като член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура". От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Вътрешен министър и вицепремиер по обществения ред и сигурност ще бъде адвокат Иван Демерджиев.

Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

Той вече два пъти беше част от служебните кабинети на Радев – първо като зам.-министър на правосъдието през май 2021 г., а след това и като министър на правосъдието от септември до декември 2021 г.

От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия – Пловдив, като от юли 2016 г. до февруари 2019 г. е негов секретар. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив, но напуска поста, след като през май 2021 г. е назначен за служебен зам.-министър на правосъдието.

Длъжността вицепремиер по управление на европейските средства за отново ще заема Атанас Пеканов.

Атанас Пеканов
Атанас Пеканов

Той беше на същата позиция и по време на двата служебни кабинета миналата година.

Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес.

Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт.

Министър на финансите ще бъде Росица Велкова-Желева.

Росица Велкова
Росица Велкова

Тя е заместник-министър на финансите в периода ноември 2017 - април 2021 г., от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ.

От декември 2021 г. до момента отново е заместник-министър на финансите.

За министър на отбраната е назначен Димитър Стоянов, който от 2017 г. досега е главен секретар на президента Радев.

Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово.

Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата.

През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС.

Министър на здравеопазването ще бъде д-р Асен Меджидиев.

Асен Меджидиев
Асен Меджидиев

Той завършва медицинското си образование през 1994 г. Работи като лекар-ординатор в Отделение по белодробни болести на Пета градска клинична болница, а после като УНГ специалист и бронхоскопист към Клиника по оториноларингология и лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Св. Анна".

През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Министър на регионалното развитие и благоустройството ще бъде Иван Шишков.

Иван Шишков
Иван Шишков

По време на двете служебни правителства миналата година е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Преди това е бил главен архитект на Община Драгоман, главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община, както и главен архитект на Район „Триадица“ – СО. От 2007г. до 2015г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС.

Проф. д-р Сашо Пенов ще бъде министър на образованието и науката. Той преподава в Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ от 1987 г. по дисциплините финансово право, данъчно право, международно данъчно право.

Сашо Пенов
Сашо Пенов

Ръководител е на Катедрата по административноправни науки в периода 2010-2018 г., а от 2011 до 2018 г. е декан на ЮФ.

Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при 39-то (2001-2005) и 40-то (2005-2009) Народно събрание. Член е на Правния съвет при Президента на Република България и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода от 2002 г. до 2011 г.

Николай Милков ще бъде служебен министър на външните работи.

Николай Милков
Николай Милков

Милков започва работа в държавната администрация през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи. През 2010 г. става постоянен секретар в Министерството на отбраната.

Милков е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Крум Зарков ще бъде служебен министър на правосъдието. Той e депутат от БСП в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Крум Зарков
Крум Зарков

От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“.

През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински.

Проф. Велислав Минеков ще бъде служебен министър на културата за трети път. Той беше част от т.нар „Отровно трио“ заедно с бившите депутати Арман Бабикян и Николай Хаджигенов.

Велислав Минеков
Велислав Минеков

Триото застана начело на протестите срещу третия кабинет „Борисов“ (2017-2021) през миналото лято. За разлика от Бабикян и Хаджигенов, Минеков предпочете да не се впуска в предизборната надпревара.

Велислав Минеков завършва Националната художествена академия през 1986 г. след което специализира металодизайн в Хамбург. Участва в множество конкурси за скулптура, както и в международни симпозиуми. Има самостоятелни изложби в Турция и Германия.

Росица Карамфилова-Благова ще заеме поста служебен министър на околната среда и водите.

Росица Карамфилова
Росица Карамфилова

Тя е в областта на управление на околната среда. Повече от 17 години работи в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От 2016 г. заема ръководни позиции към звената за стратегическо планиране и международни програми и проекти в МОСВ.

Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда от април 2021 г. Член на Борда на директорите на Европейската агенция по околна среда. Притежава и опит от участие в редица национални и международни проекти в сферата на околната среда.

Явор Гечев ще бъде служебен министър на земеделието.

Явор Гечев
Явор Гечев

Той е работил в Държавен фонд „Земеделие“ като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.

От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.

Гечев е бил заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Никола Стоянов ще бъде назначен за служебен министър на икономиката и индустрията.

Никола Стоянов
Никола Стоянов

Стоянов е работил в частния сектор. В период от 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ.

В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“.

През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г. В началото на юни Стоянов беше освободен като председател на борда на директорите на дружеството от ресорния министър Корнелия Нинова.

Росен Христов ще бъде служебен министър на енергетиката. Той е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ.

Росен Христов
Росен Христов

Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия.

След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.

В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.

Александър Пулев ще бъде назначен за служебен министър на иновациите и растежа.

Александър Пулев
Александър Пулев

Пулев е работил в „УниКредит“, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер, както и като мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“.

Управлявал е портфолио от стартиращи компании на „Булбанк“ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите.

Заместник-министър е на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

Илин Димитров ще бъде служебен министър на туризма.

Илин Димитров
Илин Димитров

Той е преподавател в Колеж по туризъм-Варна и директор на център „Кариери, Маркетинг и Предприемачество“ в ИУ-Варна.

От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност.

В 47-ото Народно събрание е председател на постоянната Комисия по туризъм.

Весела Лечева е изборът на Радев за служебен министър на младежта и спорта. Тя е бивш състезател по спортна стрелба.

Весела Лечева
Весела Лечева

Медалистка е от олимпийски, световни, европейски първенства. През 2007 г. в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век.

Лечева е народен представител е 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание.

В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Георги Тодоров ще бъде служебен министър на електронното управление.

Георги Тодоров
Георги Тодоров

Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.

През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД .

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG