Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ убиха лидера на Ал-Кайда с удар с дрон


Айман аз Зауахири
Айман аз Зауахири

Лидерът на Ал-Кайда Айман аз-Зауахири е бил убит при американска антитерористична операция, каза президентът на Съединените щати Джо Байдън. Той е бил ликвидиран при атака на ЦРУ с безпилотен самолет в афганистанската столица Кабул в неделя сутринта.

Това е най-големият удар срещу Ал-Кайда от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

„Като откриха и удариха Аз-Зауахири САЩ гарантираха, че Афганистан, под управлението на талибаните, никога повече няма да се превърне в база за атаки срещу останалия свят, както беше през 2001 г.“, каза американският президент Джо Байдън.

Аз-Зауахири е бил на балкона на убежище, когато дронът е изстрелял две ракети срещу него.

Говорител на талибаните нарече операцията на САЩ „явно нарушение на международните принципи“, но не спомена Аз-Зауахири.

Убийството на Аз-Зауахири се случва почти година след като американските войски завършиха изтеглянето си от Афганистан, слагайки край на 20-годишното военно присъствие там.

Съгласно мирното споразумение със САЩ от 2020 г. талибаните се съгласиха да не позволяват на Ал-Кайда или друга екстремистка група да действа в райони под техен контрол. Въпреки това талибаните и Ал-Кайда са дългогодишни съюзници и според американските власти те са знаели за присъствието на Аз-Зауахири в Кабул.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че приемайки и подслонявайки Аз-Зауахири в Кабул, талибаните "грубо са нарушили" мирното споразумение.

Аз-Зауахири участва в организацията на атаките от 11 септември 2001 г. срещу Съединените щати, при които загинаха близо 3000 души, а ранените са над 25 000. Той пое ръководството на Ал-Кайда след смъртта на Осама Бин Ладен и беше един от "най-търсените терористи" от САЩ, за когото имаше обявена награда от 25 млн. долара, припомня Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG